Predstaviteľ Európskeho súdneho dvora : Dohoda medzi EÚ a Kanadou o leteckých cestujúcich porušuje práva

NETKY.SK • 8 September 2016, 17:17 • 2 min
Predstaviteľ Európskeho súdneho dvora : Dohoda medzi EÚ a Kanadou o leteckých cestujúcich porušuje práva

LUXEMBURG - Predstaviteľ Európskeho súdneho dvora (ECJ) vyhlásil, že dohoda medzi EÚ a Kanadou o výmene informácií ohľadne cestujúcich v leteckej doprave by sa mala skorigovať, pretože niektoré jej časti môžu porušovať ľudské práva, napísala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Generálny advokát Paolo Mengozzi v dnes zverejnenej právnej analýze uvádza, že dohoda podpísaná v roku 2014 by nemala vstúpiť do platnosti v terajšej podobe. Európsky parlament predložil ECJ tento dokument na preskúmanie práve preto, že vyvolávala obavy o dodržiavanie zásad ochrany súkromia.


V súlade s novou dohodou budú mať kanadské úrady prístup k údajom o európskych cestujúcich. Okrem iného to budú kontaktné údaje pasažierov, čísla ich kreditných kariet či ďalšie osobné údaje.


Mengozzi ďalej upozornil, že niektoré časti tejto dohody presahujú to, čo je nevyhnutne potrebné na predchádzanie vážnym zločinom. Podľa jeho výkladu Kanade umožňujú, aby údaje o cestujúcich uchovávala až päť rokov, a to i napriek tomu, že sa to nebude považovať za nevyhnutné na to, aby sa tým zmarili či odhalili teroristické hrozby alebo vážne transnárodné zločiny.


Mengozzi navyše varoval, že dohoda poskytne Kanade možnosť posunúť osobné dáta ďalšej krajine bez nevyhnutných záruk, že nedôjde k šíreniu týchto informácií ďalej.


Analýzy podobné tejto nemajú právnu záväznosť, napísala agentúra AP. Európsky súdny dvor so sídlom v Luxembursku ich však zväčša rešpektuje pri všetkých svojich súdnych rozhodnutiach.


Európska komisia, ktorá pomáhala pri vypracovávaní tohto dokumentu s Kanadou, citovaný názor právnika bezprostredne nekomentovala.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona