Predstaviteľ Bundesbanky podporil kroky ECB

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 13:20 • 2 min
Predstaviteľ Bundesbanky podporil kroky ECB

FRANKFURT - Voľná menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) je odôvodnená vzhľadom na utlmený výhľad hospodárskeho rastu v eurozóne. Vyhlásil to v stredu člen výkonnej rady nemeckej centrálnej banky Andreas Dombret. Kroky ECB, ktorá čelí v Nemecku rastúcej kritike, nedávno podporil aj šéf Bundesbanky Jens Weidmann.

slovakia

left justify in out

"Súčasná expanzívna menová politika je odôvodnená vzhľadom na utlmený výhľad inflácie a utlmený rast, hoci samozrejme existujú vedľajšie efekty, ktorých dôležitosť časom stúpa a možno tiež diskutovať o konkrétnych nástrojoch," povedal Dombret.


Z prostredia nemeckých vládnych konzervatívcov v posledných mesiacoch opakovane zaznieva, že ECB svojou politikou extrémne nízkych úrokových sadzieb poškodzuje nemeckých sporiteľov a znižuje hodnotu ich dôchodkov.

 

Minister financií Wolfgang Schäuble v utorok vyzval centrálne banky, aby hľadali spôsob ako sa postupne vrátiť k štandardnej menovej politike. ECB priamo nespomenul, zdôraznil však, že nulové až záporné sadzby znamenajú obrovské politické riziko. ECB naposledy minulý mesiac potvrdila jednodňovú depozitnú sadzbu na úrovni -0,4 % a hlavnú refinančnú sadzbu na nulovej úrovni.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies