Predstavili novú jednolibrovú mincu s dizajnom od 15-ročného chlapca

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 08:06 • 2 min
Predstavili novú jednolibrovú mincu s dizajnom od 15-ročného chlapca

LONDÝN - Britská Kráľovská mincovňa predstavila dnes novú jednolibrovú mincu, ktorej rub bude tvoriť výtvarný návrh iba 15-ročného Davida Pearcea, víťaza spomedzi vyše 6000 účastníkov dizajnovej súťaže. Platidlo s aktualizovaným portrétom kráľovnej Alžbety II. na lícovej časti sa dostane do obehu v roku 2017, informovala stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Návrh pozostáva zo štyroch florálnych motívov, ktoré symbolizujú jednotlivé historické územia Spojeného kráľovstva: ruža (Anglicko), bodliak (Škótsko), ďatelina (Severné Írsko) a pór (Wales), pričom všetky vyrastajú z kráľovskej koruny. Britská jednolibrovka sa tak dočká výmeny po prvý raz za uplynulých vyše 30 rokov, a to pre obavy z falšovania.

 

Tvar nového platidla vychádza z 12-strannej trojpencovej mince, ktorá bola naposledy v obehu v roku 1971. Kráľovská mincovňa tvrdí, že nová jednolibrovka bude dosiaľ najbezpečnejšou britskou mincou vzhľadom na svoju dvojkovovú konštrukciu a modernú protifalšovateľskú technológiu. Aktualizácia kráľovninho portrétu je už piatou za 63 rokov jej vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies