Predstavili novú desaťlibrovú bankovku s podobizňou Jane Austen

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 14:21 • 2 min
Predstavili novú desaťlibrovú bankovku s podobizňou Jane Austen

WINCHESTER - Bank of England v utorok odhalila novú desaťlibrovú bankovku s podobizňou anglickej spisovateľky Jane Austen.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti 200. výročia jej úmrtia ju predstavil vo Winchesterskej katedrále, kde je autorka pochovaná, guvernér Mark Carney. Bankovka je vyrobená z polyméru a do obehu sa dostane 14. septembra a je prvá svojho druhu s hmatateľnými prvkami pre zrakovo postihnutých ľudí. Kráľovská mincovňa si tiež uctila Austen formou novej dvojlibrovej mince. Tá je zatiaľ dostupná len na vybraných miestach vo Winchesteri a Basingstoke, ktoré sú so spisovateľkou spriaznené. Podobne ako bankovka, sa minca dostane do obehu po Spojenom kráľovstve neskôr počas tohto roku.

Nová bankovka obsahuje portréty kráľovnej Alžbety II. a Jane Austen, pričom je na nej na zlatej fólii vyobrazená aj Winchesterská katedrála. Okrem toho je na nej aj citát z autorkinho najslávnejšieho románu Pýcha a predsudok (1813). "Vyhlasujem, že nakoniec neexistuje také potešenie ako čítanie!" (v angličtine I declare after all there is no enjoyment like reading!, pozn. red).

 

Použitie tohto výroku však už vyvolalo kritiku, keďže ho v knihe vyslovila Caroline Bingley, ktorú knihy vôbec nezaujímajú a snaží sa len ohúriť svojho potenciálneho ženícha pána Darcyho. Carney však výber citátu odôvodnil tým, že vystihuje ducha Jane Austen. "Vykresľuje trochu z esencie jej sociálnej satiry a jej pohľad na charakter človeka. Takže funguje na viacerých úrovniach," odôvodnil.

Na minci, ktorú navrhla Dominique Evans, možno zase vidieť siluetu autorkinho profilu vsadenú do dobového rámu s pozadím tradičnej tapety z konca 18. a začiatku 19. storočia.

 

"Predstavila som si zarámovanú siluetu Jane Austen, tak ako by to bolo v jednom z domov. Visela by na stene na chodbe a okolo nej by prechádzali ľudia, aby sa mohli zúčastniť na tancovačke, možno v Pýche a predsudku, alebo na stene v dome Emmy (hrdinka rovnomenného románu Austen z roku 1815)," opísala svoj motív návrhárka.

Desaťlibrová bankovka z polyméru bude už druhým plastovým platidlom v britskom obehu. Prvú takúto bankovku Bank of England predstavila vlani, ide o päťlibrovku s podobizňou niekdajšieho premiéra Winstona Churchilla. Použitie polyméru, ktorý obsahuje stopy zvieracieho tuku, sa však stretlo s kritikou zo strany vegánov a niektorých náboženských skupín. Títo kritici založili petíciu za zrušenie polymérovej bankovky, pod ktorú sa podpísalo viac ako 100-tisíc ľudí.

Bank of England tiež plánuje v roku 2020 uviesť polymérovú dvadsaťlibrovú bankovku s portrétom maliara Josepha Mallorda Williama Turnera. Novú bankovku uvedie tento rok na jeseň do obehu aj Bank of Scotland. Plastová desaťlibrovka bude obsahovať portrét spisovateľa Waltera Scotta či vyobrazenie Glenfinnanského viaduktu s preň typickým vlakom ťahaným parnou lokomotívou.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies