Predstavili návrhy kandidátov na olympijský štadión v Tokiu, držia sa pri zemi

NETKY.SK • 14 December 2015, 10:31 • 2 min
Predstavili návrhy kandidátov na olympijský štadión v Tokiu, držia sa pri zemi

TOKIO - Japonská športová rada predstavila vizualizáciu dvoch súťažných návrhov hlavného štadióna pre olympijské hry 2020 v Tokiu. Projekty zverejnili bez toho, aby ich spojili s autormi. Víťaza by mali vybrať ešte v decembri tohto roka.

slovakia

left justify in out

Dvojica kandidátov sa drží viac pri zemi v porovnaní s originálnymi plánmi od uznávanej britsko-irackej architektky Zahy Hadidovej, ktoré napokon neprešli pre vysoké náklady. "Chceme, aby sa štadión páčil všetkým," vyhlásil prezident rady Kazumi Daito. Objekt má v prvom rade slúžiť športovcom, ale Japonci budú myslieť aj na hendikepovaných, starších ľudí a deti.


Návrh "A" siaha do výšky 50 metrov, samotnú plochu chce "ponoriť" pod úroveň terénu. Plochá strecha a kombinácia kovu s drevom by mali zapadnúť do okolia a zároveň nadviazať na tradíciu starých japonských chrámov. Cena realizácie sa odhaduje na 153 miliárd jenov (1,150 miliardy eur). Jeho súper s označením "B" je o 4,3 metra vyšší a o niečo drahší (153,7 miliardy jenov, 1,155 miliardy eur). Vďaka skleným stenám je éterickejší a vracia sa k odkazu ázijského učenia o piatich elementoch - drevo, oheň, zem, kov a voda.


Bez ohľadu na víťaza by štadión mali odovzdať do užívania 30. novembra 2019. Postavia ho na mieste zbúraného Národného štadióna, na ktorom sa konali súťaže olympijských hier 1964.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona