Predsedu českých Vecí verejných V. Bártu zatkla polícia

NETKY.SK • 1 November 2013, 13:48 • 2 min
Predsedu českých Vecí verejných V. Bártu zatkla polícia

PRAHA - Vít Bárta figuroval v kauze podplácania poslancov a pod jeho vedením sa strana Veci verejné rozštiepila, a nakoniec takmer zanikla.

slovakia

left justify in out

Predsedu českej strany Veci verejné Víta Bártu zatkla polícia - presné dôvody zatiaľ nikto nepovedal, píše spravodajský server iDNES.cz.

Spoločne s Bártom zadržala Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov aj jedného z vysokých dôstojníkov protikorupčnej polície. Špekuluje sa, že zatýkanie súvisí s vynášaním informácií od polície a tajných služieb.

Informácie o Bártovom zatknutí sa začali šíriť v noci nadnes, keď správu priniesol spravodajský server PrvniZpravy.cz. Mladá fronta DNES krátko nato zistila, že prípad si vzala na starosť Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS); jej ľudia údajne Bártu zatkli v centre Prahy, pred hotelom Four Seasons.

GIBS rieši prípady, keď sú medzi obvinenými policajti, jej právomoc sa ale vzťahuje i na osoby civilné. Podľa MF DNES je medzi zatknutými aj jeden z dôstojníkov protikorupčnej polície - vedúci analytiky a informatiky Jan Petržílek. Ten v minulosti pracoval pre Bezpečnostnú informačnú službu.

Hovorca protikorupčnej polície informácie odmietol komentovať s tým, že médiá sa v tejto veci musia obracať práve na GIBS. Avšak ani hovorkyňa inšpekcie nechcela k prípadu čokoľvek povedať: odkázala na mestskú prokuratúru v Prahe.

Bártov advokát Oldřich Chudoba uviedol, že Bártu síce zastupuje aj v tejto veci, ale vzhľadom na to, že ide o utajované informácie, nemôže jeho zatknutie ani potvrdiť, ani vyvrátiť.

Celá aféra Bártovho štvrtkového zatknutia sa podľa servera PrvniZpravy.cz údajne týka bývalého policajného riaditeľa Lessyho a jeho možného návratu do čela polície. Ten však pre iDNES.cz zainteresovanosť svojej osoby do prípadu poprel.

"Netuším, kde sa táto súvislosť s mojou osobou vzala. Nikto ma nekontaktoval, nebol som vypočúvaný. O veci naozaj nič neviem," povedal Lessy pre webové vydanie denníka MF DNES.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies