Predsedovia ústavnoprávnych výborov vyrazili do Rakúska, chceli vidieť utečencov

NETKY.SK • 11 September 2015, 15:07 • 2 min
Predsedovia ústavnoprávnych výborov vyrazili do Rakúska, chceli vidieť utečencov

BRATISLAVA – Predsedovia ústavnoprávnych výborov Senátu Českej republiky a Národnej rady SR, Miroslav Antl a Róbert Madej, neplánovane navštívili maďarský Hegyeshalom a rakúsky Nickelsdorf, cez ktoré dnes smerujú ďalšie tisícky imigrantov. Zhodli sa na tom, že situácia na mieste potvrdila ich obavy ohľadom utečeneckej krízy, ktorej Európa čelí.

slovakia

left justify in out

Výjazd k južným susedom nebol v oficiálnom programe návštevy českého senátneho výboru na Slovensku. Podľa Madeja sa preň rozhodli vzhľadom na mimoriadnu situáciu. Poslanec vládneho Smeru-SD opísal, že boli svedkami toho, ako hranice prekračuje veľkého množstvo osôb. „Došlo i k presunu niekoľkých žien a detí, ale môžeme potvrdiť, že viac ako 90 percent z nášho pohľadu tvorili mladí muži,“ uviedol Madej.

 

Podľa senátora Antla je situácia iná, než ju vykresľujú médiá. „V Českej republike sa mediálne nezverejňuje to, čo sa deje v skutočnosti. Natáčajú sa väčšinou matky s deťmi a my sme skutočne videli 90 percent, ja by som povedal, športovo vyzerajúcich mladých ľudí,“ zhrnul svoje postrehy z návštevy maďarsko-rakúskych hraníc.

 

Obom politikom sa podľa ich slov potvrdilo, že imigranti nepochádzajú iba zo Sýrie. O tom ich informovali obyvatelia Nickelsdorfu. Im samotným neboli ochotní odpovedať na túto otázku. „Komunikovali s nami, pýtali si od nás SIM karty do mobilných telefónov, chceli si zabezpečiť transport do Viedne, ale keď sme sa ich opýtali, odkiaľ sú, odpovedali „no english“, ako keby nám nerozumeli,“ opísal Madej.

 

Antl uviedol, že jeho dojem z návštevy je desivý. Senátor sa obáva, že po uzavretí hraníc Rakúskom sa tok imigrantov presmeruje cez Slovensko a Česko. „Preukazuje sa to, že Slovenská a Česká republika má najlepšie imigračné aj azylové zákony možno v celej Európskej únii a nás mrzí to, že v túto chvíľu naše štáty nútia, aby sme ich nedodržiavali,“ vysvetlil.

 

Predsedovia výborov spoločne upozornili na to, že zlyhala ochrana vonkajších shengenských hraníc. „Veľké množstvo ľudí, ktorí dnes nie sú identifikovaní a nie sú ani identifikovateľní, sa dnes presúva a Európska únia rezignovala na to, aby ich pohyb po území členských štátov bol legálny a aby sa zabezpečila ochrana obyvateľstva, tak z hľadiska bezpečnosti a ochrany verejného poriadku, ako aj z hľadiska zdravia obyvateľstva,“ doplnil Madej.

Z bezpečnostných dôvodov súvisiacich s pokračujúcim prílevom imigrantov z Maďarska do Rakúska bol dnes opäť pre dopravu dočasne uzatvorený hraničný priechod Nickelsdorf v oboch smeroch. Medzi polnocou a 06.00 h prišlo do rakúskej obce 3670 migrantov, informovalo policajné riaditeľstvo v spolkovej krajine Burgenland. Rakúske ministerstvo vnútra očakáva v priebehu dňa príchod tisícov ďalších utečencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies