Predsedovia štyroch strán dnes podpíšu koaličnú zmluvu

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 09:23 • 2 min
Predsedovia štyroch strán dnes podpíšu koaličnú zmluvu

BRATISLAVA – Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť dnes podpíšu koaličnú zmluvu a následne v stredu vytvoria spoločne novú vládu.

slovakia

left justify in out

Podľa dohôd štyroch strán Smer-SD obsadí v novom kabinete osem miest, SNS tri, Most-Híd dve a Sieť jedno. Smer-SD obsadí podľa dohôd post štátneho tajomníka v každom rezorte. Most-Híd bude mať piatich tajomníkov, Sieť troch.


Predstavitelia štyroch strán sa dohodli aj na programových prioritách na roky 2016 – 2020. Priority sú rozdelené do jedenástich oblastí. V zahraničnej a európskej politike je to jednoznačná kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie SR. Partneri sa zhodli na aktualizácii bezpečnostnej a obrannej stratégie SR a posilnení starostlivosti o zahraničných Slovákov.


Koalícia sa tiež zhodla na protikorupčnom programe. Strany sa zhodli na prijatí účinného protischránkového zákona vzťahujúceho sa na všetky verejné zdroje. Do programu vlády sa začlení iniciatíva Rule of Law. Nová vláda bude dôsledne uplatňovať princípy otvoreného vládnutia.

 

Nová koalícia sa zaväzuje presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Strany chcú vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb, ktoré nakladajú s verejnými zdrojmi. Zákonom by malo byť upravené poskytovanie a prijímanie neetických výhod. Pri návrhoch zákonov bude zavedená protikorupčná doložka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona