Predsedovia parlamentov SR a ČR nechcú kvóty pre utečencov

NETKY.SK • 22 Jún 2015, 14:27 • 2 min
Predsedovia parlamentov SR a ČR nechcú kvóty pre utečencov

BRATISLAVA - Slovenský aj český parlament odmietajú kvóty Európskej únie na riešenie problémov s migrantmi, pomáhať chcú dobrovoľne.

slovakia

left justify in out

Zhodli sa na tom predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a predseda Poslaneckej sněmovny Parlamentu ČR Petr Hamáček na dnešnom rokovaní v Třešti. Agentúru SITA o tom informoval Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Podľa predsedov parlamentov prijatie kvót EÚ a utečencov na Slovensku a v Čechách nevyrieši ani situáciu migrantov, ani európsku situáciu. "Musíme riešiť príčinu a tou sú bandy mafiánov, ktoré vozia zúfalých ľudí do Európy za obrovské peniaze," uviedol Hamáček. Jeho názor podporil aj Pellegrini, ktorý uviedol, že situácia si vyžaduje riešenia priamo na mieste, kde problém vzniká, a dodal, že "jedno euro vynaložené na mieste je účelnejšie využité ako desať eur vynaložených u nás doma". Pellegrini zároveň oznámil, že slovenský parlament bude o téme migrantov rokovať už v utorok.

 

Obaja predsedovia sa vyjadrili aj k protestu neonacistov proti imigrantom a islamizácii Európy, ktorý sa konal v sobotu 20. júna v Bratislave. Pellegrini sobotný protest odsúdil a uviedol, že "v takýchto prípadoch musí štát a policajné zložky rázne a jasne zasiahnuť". Hamáček sa tiež vyjadril k veľkému počtu zatknutých Čechov, ktorí sa zúčastnili na proteste. "Je to hanba našej krajiny a ďalší dôvod na to, aby protiextrémistické oddelenia ministerstiev vnútra ešte užšie spolupracovali". 

 

Obaja politici sa na tlačovej besede tiež zhodli, že budovanie múru medzi Maďarskom a Srbskom nie je šťastným riešením. Hamáček odporučil maďarskej strane, aby namiesto takéhoto opatrenia radšej využila skúsenosti Slovenska so strážením východnej hranice EÚ. Zároveň vyzdvihol, že o slovenskú technológiu na hraniciach prejavili záujem aj USA, ktoré ju chcú využiť na stráženie svojej hranice s Mexikom. 

 

Vedenie oboch parlamentov vrátane zástupcov poslaneckých klubov sa zhodlo na tom, že Slovensko aj Česko musia podporiť integračné ambície Srbska a Čiernej Hory. Na jeseň sa predsedovia parlamentov SR a ČR chystajú na spoločnú cestu, kde parlamentom Srbska a Čiernej Hory podľa Pellegriniho ponúknu ,,integračné know-how". Vedenia parlamentov SR a ČR riešili aj otázky posilnenia národných zákonodarných zborov EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona