Predsedovi Európskej rady Tuskovi sa nepodarilo presvedčil macedónskeho prezidenta, aby umožnil vytvorenie novej vlády

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 12:14 • 2 min
Predsedovi Európskej rady Tuskovi sa nepodarilo presvedčil macedónskeho prezidenta, aby umožnil vytvorenie novej vlády

BRUSEL - Predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi sa v pondelok nepodarilo presvedčiť macedónskeho prezidenta Gjorgeho Ivanova, aby umožnil vytvorenie novej vlády.

slovakia

left justify in out

Ivanov naďalej odmieta poveriť zostavením vlády socialistov, ktorí vytvorili parlamentnú väčšinu so stranami etnických Albáncov.

Macedónsko je v patovej situácii od decembrových predčasných volieb, v ktorých zvíťazila Macedónska konzervatívna strana VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) expremiéra Nikolu Gruevského.

 

Nepodarilo sa mu vytvoriť nový kabinet a prezident odmieta od začiatku marca zostavením vlády poveriť lídra opozičných socialistov Zorana Zajeva. "Táto vlečúca sa kríza drží vašu krajinu mimo cesty k euroatlantickej integrácii. Je na vás, aby ste našli riešenie založené na demokratických princípoch. Iba také riešenie môže vydržať. Keď ho nájdete, môžete počítať s našou podporou," citoval Tuska v Skopje server Balkan Insight.

 

Tusk sa pokúšal presvedčiť macedónskeho prezidenta, aby dal možnosť zostaviť vládu socialistom. Líder niekdajšej juhoslovanskej republiky to ale odmieta, pretože socialista Zajev sľúbil stranám etnických Albáncov, s ktorými vytvoril parlamentnú väčšinu, viacero ústupkov. Zajev im ponúkol postavenie albánčiny na úroveň druhého úradného jazyka a väčšie zastúpenie Albáncov v štátnej správe.

 

"Moje rozhodnutie je preventívne a predchádza škodlivým dôsledkom, ktoré by nás mohli postretnúť," vyhlásila na stretnutí s Tuskom macedónska hlava štátu. Ivanov tvrdí, že vláda socialistov s albánskymi stranami by mohla zničiť Macedónsko, informoval Balkan Insight. Postavenie albánskej menšiny v Macedónsku tvoriacej viac ako štvrtinu populácie je dlhodobo citlivou vnútropolitickou otázkou. Napätie medzi Macedóncami a etnickými Albáncami v roku 2001 prerástlo do ozbrojeného konfliktu.

 

Po ňom Skopje pod medzinárodným tlakom priznalo albánskej menšine viacero práv a menšinové strany sa stali štandardnou súčasťou politickej scény. EÚ sa intenzívne snaží o to, aby Macedónsko svoju politickú krízu zažehnalo. Balkánsky štát za ostatný mesiac navštívili šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová, eurokomisár pre rozširovanie Johannes Hahn aj delegácia Európskej parlamentu vrátane slovenského europoslanca Eduarda Kukana, ale bez výsledku.

 

Vnútropolitická kríza v Macedónsku vypukla v roku 2015, keď opozícia obvinila vládu premiéra Gruevského z nelegálneho odpočúvania približne 20.000 ľudí. Nasledovali rozsiahle protesty. EÚ nakoniec v Macedónsku sprostredkovala predčasné voľby, ktoré sa po dvojnásobnom odklade uskutočnili na sklonku minulého roka. Gruevski má vypovedať pred špeciálnou prokuratúrou pre podozrenie z volebných podvodov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies