Predsedom Ústrednej komisie pre referendum bude Peter Mach

NETKY.SK • 12 Január 2015, 14:13 • 2 min
Predsedom Ústrednej komisie pre referendum bude Peter Mach

BRATISLAVA - Členmi Ústrednej komisie pre referendum, ktoré sa uskutoční 7. februára, sa dnes stali Ľudovít Lučanič (petičný výbor Aliancia za rodinu - AZR), Peter Mach (KDH) Róbert Madej (Smer-SD), Peter Odehnal (OĽaNO), Martin Poliačik (SaS) a Lukáš Tisoň (SDKÚ-DS).

slovakia

left justify in out

Do funkcie ich menoval minister vnútra Robert Kaliňák. Za predsedu komisie bol v žrebe určený Peter Mach, prvým podpredsedom sa stal Martin Poliačik.
      

Podpredsedami komisie sú zo zákona aj minister vnútra Robert Kaliňák a predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.
      

V krátkom príhovore Kaliňák zdôraznil, že k referendu je potrebné pristupovať s náležitou úctou. Vyjadril presvedčenie, že hoci sa referendum nekoná pravidelne, "v budúcnosti prídu chvíle, keď bude referendum rozhodujúcou skutočnosťou o ďalšom smerovaní Slovenska". Ústrednej komisii zaželal veľa úspechov. 
      

Peter Mach skonštatoval, že k dobrému fungovaniu komisie by mal prispieť aj fakt, že sa pozná s väčšinou jej členov. "Verím, že budeme dobre spolupracovať na organizačnej príprave referenda," povedal Mach. 
      

Komisia sa hneď po slávnostnej časti venovala pracovnému programu prvého zasadnutia. Ako informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová, na programe boli informácie o materiálno-technickom zabezpečení volieb, informácie o utváraní okrskových a obvodných komisií i o zverejňovaní priebežných výsledkov.
      

Členov Ústrednej komisie pre referendum mohli nominovať politické strany, ktoré majú zastúpenie v NR SR, a tiež zástupca petičného výboru iniciátora petície za vyhlásenie referenda – Aliancie za rodinu (AZR). Na základe rozhodnutia prezidenta SR Andreja Kisku sa referendum o rodine uskutoční v sobotu 7. februára. 
      

V referende sa budeme vyjadrovať k trom otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia. 
      

Právo hlasovať v referende majú všetci oprávnení voliči, teda tí, ktorí majú v deň referenda aspoň 18 rokov. Nemusia mať trvalý pobyt na Slovensku. Ide o viac ako štyri milióny občanov SR. Aby bolo referendum platné, muselo by sa na ňom zúčastniť aspoň 50 percent oprávnených voličov.
      

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies