Predsedom TNSK chce byť šesť ľudí, poslancom 300

NETKY.SK • 8 November 2013, 13:44 • 2 min
Predsedom TNSK chce byť šesť ľudí, poslancom 300

TRENČÍN – O kreslo predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TNSK) v sobotňajších voľbách zabojuje šesť mužov. Nominantom strany Smer-SD je poslanec Národnej rady SR a exminister obrany Jaroslav Baška.

slovakia

left justify in out

Pravicová koalícia strán KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS, OKS, Nová väčšina – Dohoda sa v kraji zjednotila a nominovala bývalého zápasníka Jozefa Lohyňu. Za Zmenu zdola kandiduje učiteľ a protikorupčný aktivista Juraj Smatana, nominantom KSS je letecký inžinier Peter Palko. Ako nezávislý sa o miesto župana uchádza predseda občianskeho združenia Šanca ľuďom Marián Herdel. S podporou SNS zabojuje vo voľbách aj podnikateľ Ľubomír Žabár. Ako informoval predseda volebnej komisie TNSK Juraj Gerlici, žiaden z kandidátov na predsedu či poslanca svoju kandidatúru nestiahol.

V deviatich volebných obvodoch Trenčianskeho kraja si budú obyvatelia vyberať štyridsiatich piatich poslancov krajského zastupiteľstva. O miesto poslanca TNSK sa uchádza 300 kandidátov, z toho 93 nezávislých, zvyšok nominovalo 16 politických subjektov. Za stranu Smer-SD kandiduje 45 ľudí, rovnaký počet nasadila aj strana SNS. Pravicová koalícia má 42 kandidátov, KSS 32 a viac ako desať ľudí nominovalo aj ĽS-HZDS, a to 22. O poslanecké miesta majú tiež záujem strany Právo a Spravodlivosť, Magnificat Slovakia, Robíme to pre deti – SF, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska, Ľudová strana Naše Slovensko, Nová demokracia, Demokratická občianska strana, Strana moderného Slovenska, Paliho Kapurková veselá politická strana, Národ a Spravodlivosť - naša strana a 99 % - občiansky hlas. 

Doteraz mala v krajskom parlamentne na čele s Pavlom Sedláčkom väčšinu koalícia strán Smer-SD a ĽS-HZDS s 27 poslancami. Za koalíciu SDKÚ-KDH boli ôsmi poslanci a desiati boli nezávislí. Trenčiansky kraj mal na konci minulého roka 593 159 obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona