Predsedom PSK chce byť deväť kandidátov

NETKY.SK • 1 Október 2013, 10:11 • 2 min
Predsedom PSK chce byť deväť kandidátov

PREŠOV – Zapisovateľka volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja Mária Lukačíková prevzala do polnoci 30. septembra deväť kandidačných listín na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

slovakia

left justify in out

Je medzi nimi osem mužov a jedna žena. Z celkového počtu uchádzačov sú dvaja koaliční kandidáti, šiestich nominovali jednotlivé politické subjekty a jeden kandiduje ako nezávislý. Vek kandidátov sa pohybuje od 25 do 61 rokov. Agentúre SITA to potvrdila zapisovateľka volebnej komisie samosprávneho kraja Mária Lukačíková.

Sninčana Jána Bajusa, 42-ročného predsedu humanitárnej organizácie delegovala Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska. Bajus kandidoval v regionálnych voľbách na župana aj pred štyrmi rokmi. Najmladšou nominantkou je 25-ročná právnička Dorota Bujňáková z Lipian, ktorú postavil Nový parlament. Poslanec NR SR, 54-ročný Ján Hudacký je nominantom trojkoalície (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd). V ostatných voľbách sa prebojoval do druhého kola volieb. Tam sa stretol v súboji so súčasným predsedom Prešovského samosprávneho kraja, 52-ročným Petrom Chudíkom, ktorý má tentoraz za sebou trojkoalíciu (SMER-SD, Náš kraj, Strana moderného Slovenska). Najstaršieho kandidáta postavila Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá nominovala 61-ročného Vladimíra Kleina zo Spišskej Belej, riaditeľa mestského podniku. Ďalším záujemcom o kreslo župana je nezávislý kandidát 58-ročný Anton Korba, manažér z Pavloviec. Slovenská ľudová strana postavila do boja o post prešovského župana 54-ročného podnikateľa Jozefa Mihalčina z Vranova nad Topľou. Štefan Straka, 53-ročný starosta z obce Čierne nad Topľou je nominantom Komunistickej strany Slovenska. Strana 7 statočných regionálna strana Slovenska vsadila na kandidatúru 49-ročného daňového poradcu Ľubomíra Vasilišina. 

O poslanecký mandát do zastupiteľstva PSK sa uchádza 461 kandidátov, z toho je 81 nezávislých kandidátov a 380 záujemcov delegovali politické strany a koalície. Svojich kandidátov do zastupiteľstva postavilo 28 politických strán a vznikli dve koalície. Zastupiteľstvo PSK bude mať 62 poslaneckých mandátov a 13 volebných obvodov. Kandidačné listiny musí ešte preveriť a zaregistrovať volebná komisia. 

Pred štyrmi rokmi odovzdalo pre voľby do orgánov samosprávnych krajov kandidačné listiny na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja 11 záujemcov, no vzápätí sa jeden delegát vzdal a do volieb nakoniec išlo desať kandidátov. Najvyššiu podporu zo strany voličov dostal Peter Chudík, ktorý je na tomto poste už 12 rokov. O 62 poslaneckých mandátov sa uchádzalo celkom 556 kandidátov, z toho 452 delegovalo 24 politických subjektov a koalícií a 104 kandidovali ako nezávislí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona