Predsedom klubu OĽaNO zostáva Vašečka

NETKY.SK • 11 Február 2015, 15:44 • 2 min
Predsedom klubu OĽaNO zostáva Vašečka

BRATISLAVA – Predsedom parlamentného poslaneckého klubu OĽaNO zostáva Richard Vašečka. Vo voľbe o tom rozhodli členovia klubu, keď v hlasovaní Vašečku uprednostnili pred Jankou Šipošovou. Vašečka bude predsedom klubu do konca volebného obdobia.

slovakia

left justify in out

„Chcem pomôcť kolegom, aby sme dokázali dobre a efektívne fungovať v poslaneckej práci v NR SR. Zároveň chcem pomôcť dobre odkomunikovať naše myšlienky ľuďom a získať si ich dôveru aj do ďalšieho volebného obdobia,“ povedal Vašečka dnes pre agentúru SITA.

 

Pôvodne boli traja kandidáti na post predsedu. Miroslav Kadúc, ktorého navrhovali viacerí členovia klubu, však odmietol kandidovať. V OĽaNO majú dohodu, že predsedu klubu volia vždy na jeden rok. Vašečka sa stal šéfom klubu 7. februára 2014, keď Jozef Viskupič už na túto funkciu nekandidoval, pretože sa stal lídrom OĽaNO do eurovolieb. 

 

Poslanci národnej rady sa môžu združovať v poslaneckých kluboch, a to podľa príslušnosti k politickým stranám, hnutiam alebo volebným koalíciám, za ktoré boli zvolení do parlamentu. Ak sa počas volebného obdobia rozdelia volebné koalície alebo zlúčia politické strany či hnutia, rozdelia sa alebo zlúčia aj ich poslanecké kluby, ak spĺňajú podmienky zákona. Poslanec môže byť členom len jedného poslaneckého klubu. Na utvorenie poslaneckého klubu treba najmenej osem poslancov. Poslanecké kluby delegujú podľa zákonom stanoveného kľúča svojich členov do poslaneckého grémia. Kancelária Národnej rady SR vyčleňuje prostriedky na úhradu výdavkov poslaneckých klubov. Ich výšku určuje predseda parlamentu. 

 

Poslanecký klub Smeru-SD má 83 členov, klub KDH 16, OĽaNO 13, Most-Híd tiež trinásť. Od začiatku volebného obdobia zanikli poslanecké kluby SDKÚ-DS a SaS. Strana SaS síce opäť chcela založiť vlastný klub, pretože sa k nemu hlási osem poslancov, Smer-SD však vznik takéhoto klubu odmietol podporiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies