Predsedom iránskeho parlamentu zostáva naďalej Alí Larídžání

NETKY.SK • 29 Máj 2016, 10:53 • 2 min
Predsedom iránskeho parlamentu zostáva naďalej Alí Larídžání

TEHERÁN - Dlhoročný predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání zostane v tejto funkcii aj napriek úspechom, ktoré v nedávnych voľbách zaznamenali reformisti, oznámila dnes oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatdeväťročného Larídžáního opätovne zvolilo na post predsedu poradného zhromaždenia 173 z 281 parlamentných poslancov. Porazil tak Mohammada Rezu Árefa, ktorý je považovaný za ústretovejšieho voči rozširovaniu spoločenských i politických slobôd, analyzuje agentúra AP.

 

IRNA uviedla, že Larídžání, ktorý bol šéfom parlamentu posledných osem rokov, bol dnes zvolený za jeho dočasného predsedu. Všeobecne sa očakáva, že keď sa overia poverovacie listiny nových poslancov poradného zhromaždenia - ako sa v Iráne parlament oficiálne nazýva - bude do funkcie predsedu znovuzvolený.

 

Larídžání podporuje zahraničnú i ekonomickú politiku prezidenta Hasana Rúháního, vrátane prelomovej jadrovej dohody, ktorú Irán dosiahol vlani v lete so svetovými mocnosťami.

 

Umiernení a reformisti, ktorí podporujú Rúháního, získali vo voľbách z tohtoročného februára a apríla najviac mandátov, čím sa politicky ešte viac vzdialili od stúpencov tvrdej línie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies