Predsedom Euroskupiny bude naďalej Jean-Claude Juncker

NETKY.SK • 10 Júl 2012, 04:40 • 2 min
Predsedom Euroskupiny bude naďalej Jean-Claude Juncker

Predsedom Euroskupiny bude naďalej Jean-Claude Juncker - Politika Ministri financií eurozóny zvolili doterajšieho predsedu Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera do tejto funkcie na ďalšie funkčné obdobie. Mandát luxemburského premiéra na čele Euroskupiny sa t

slovakia

left justify in out

img

Ministri financií eurozóny zvolili doterajšieho predsedu Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera do tejto funkcie na ďalšie funkčné obdobie. Mandát luxemburského premiéra na čele Euroskupiny sa tak predĺžil o dva až dvaapol roka, Juncker však vyhlásil, že chce odstúpiť z tejto pozície už koncom tohto alebo začiatkom budúceho roku.
      Predsedom Euroskupiny je Juncker od roku 2005.
      Do šesťčlennej výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) ministri financií eurozóny v Bruseli v noci na dnes nominovali guvernéra luxemburskej centrálnej banky Yvesa Merscha. Za šéfa Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), takzvaného trvalého eurovalu, vybrali Nemca Klausa Reglinga. Ten dosiaľ viedol tzv. dočasný euroval, ktorý poskytoval finančnú pomoc Grécku, Írsku a Portugalsku.
      Predĺženie Junckerovho mandátu na čele Euroskupiny vychádzalo najmä zo sporu medzi Francúzskom a Nemeckom o obsadení tejto funkcie.
      Oba štáty, považované za hlavný motor európskej ekonomiky a eurozóny, sa nedohodli v tejto otázke ani potom, ako padol návrh na rozdelenie mandátu na dve polovice, pričom by boli uspokojení aj Francúzi aj Nemci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona