Predsedníctvo Siete vylúčilo zo strany dvoch bratislavských poslancov

NETKY.SK • 30 September 2015, 11:00 • 2 min
Predsedníctvo Siete vylúčilo zo strany dvoch bratislavských poslancov

BRATISLAVA – Predsedníctvo strany Sieť vylúčilo zo strany dvoch bratislavských mestských poslancov Jozefa Uhlera a Radovana Jenčíka. Ich vylúčenie navrhol predseda strany Radoslav Procházka. Môže za to hlasovanie poslancov za personálne zmeny v bratislavských mestských podnikoch, ktoré sprevádzali viaceré škandály. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa strany Sieť Karolína Ducká.

slovakia

left justify in out

Strana Sieť ešte pred štvrtkovým (24. septembra) zasadnutím mestského zastupiteľstva vyzvala mestských poslancov, ktorí sú členmi strany alebo za ňu kandidovali, aby sa nezúčastnili na hlasovaní o obsadzovaní funkcií v mestských podnikoch. No predseda bratislavského poslaneckého Pravicového klubu Jozef Uhler a jeho kolega Radoslav Jenčík výzvu strany nerešpektovali a boli medzi 27 poslancami, ktorí hlasovali za výmenu manažmentu v štyroch mestských podnikoch - Dopravný podnik Bratislava (DPB), Odvoz a likvidácia odpadu (OLO),

 

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) a Metro Bratislava. Predseda strany Sieť Radoslav Procházka sa preto rozhodol z toho vyvodiť personálne dôsledky. „Trváme na zásade osobnej zodpovednosti za vlastný výkon vo verejnom priestore a jej uplatnenie vždy začína doma, vnútri. Preto som predsedníctvu navrhol vylúčenie tých členov Siete, ktorí v mestskom zastupiteľstve hlasovali za návrh primátora, konkrétne ide o pánov Uhlera a Jenčíka,” uviedol Procházka. Naopak, pochvalu si vyslúžili mestskí poslanci Lucia Štasselová a Ján Mrva, ktorí návrh primátora Bratislavy Iva Nesrovnala na obsadzovanie výkonných funkcií v štyroch mestských podnikoch nepodporili. "Sieť sa od dohôd na novom vedení mestských podnikov v Bratislave verejne dištancovala, pretože sa objavili dôvodné pochybnosti aj o ich obsahu, aj o procese, akým boli dosiahnuté," dodal Procházka.

 

Obaja mestskí poslanci, Jozef Uhler aj Radovan Jenčík, hovoria, že sa pri hlasovaní rozhodovali slobodne a ich postoje boli dlhodobo známe. "Zlyhala však komunikácia medzi mestskými poslancami a vedením strany. Krajská štruktúra Siete bola o našich názoroch priebežne informovaná, no zjavne ich nedokázala pravdivo tlmočiť vedeniu. Neexistovala žiadna spätná väzba," tvrdia poslanci v svojom stanovisku. Stranu Sieť obaja aj napriek tomu považujú za skutočnú alternatívu dnešnej vlády a predsedu Radoslava Procházku za čestného človeka. "Preto nás dvojnásobne mrzí toto nedorozumenie," dodávajú Uhler a Jenčík.

 

Nový manažment štyroch mestských podnikov DPB, OLO, BVS a Metro Bratislava schválili bratislavskí mestskí poslanci na uplynulom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Aj napriek viacerým škandálom po takmer štvorhodinovej diskusii predsa len do predstavenstiev podnikov poslali víťazov výberových konaní na generálnych riaditeľov, ktorých na schválenie odporučila výberová komisia zložená z mestských poslancov a zástupcov primátora. Do DPB poslali Milana Urbana, do OLO Branislava Cimermana, do BVS Zsolta Lukáča a do Metro Bratislava poslanci vybrali Vladimíra Micháleka. Do funkcie predsedov predstavenstiev ich ešte musí vymenovať valné zhromaždenie alebo predstavenstvo, záleží od stanov spoločnosti. Nespokojná verejnosť po tomto rozhodnutí mestských poslancov vypískala.

 

Vedenie mestských podnikov musela bratislavská samospráva vymeniť, pretože viacerým z nich sa už skončilo funkčné obdobie. Primátor Ivo Nesrovnal sa rozhodol vyberať nových šéfov mestských podnikov cez výberové konania. Tvrdil, že tak bude výber transparentný a odpolitizovaný. Výber nových generálnych riaditeľov však sprevádzali viaceré škandály. Mestský poslanec Ján Hrčka prišiel s tým, že dvaja zo štyroch víťazov boli vopred dohodnutí. Tvrdil tiež, že si ho chceli v tejto súvislosti aj kúpiť. Hrčkovi a jeho kolegyni, mestskej poslankyni a starostke Karlovej Vsi Dane Čahojovej, vraj ponúkali miesto v mestskom podniku pre ich človeka výmenou za podporu iných kandidátov. Ponuka mala prísť od poradcu primátora a neskôr aj od samotného primátora Nesrovnala. Celú vec poslanec Hrčka v máji oznámil aj polícii. Primátor Nesrovnal sa však od takéhoto konania dištancuje a tvrdí, že nikomu nedal mandát na rokovanie a o tejto aktivite svojho poradcu nevedel. Svojho poradcu až do vyšetrenia prípadu postavil mimo úrad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona