Predsedníctvo bude pre ministrov veľký nápor, Kaliňák: Je úplne nová situácia pre nás všetkých

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 15:38 • 2 min
Predsedníctvo bude pre ministrov veľký nápor, Kaliňák: Je úplne nová situácia pre nás všetkých

BRATISLAVA – Ministri po dnešnom rokovaní vlády absolvovali stretnutie s generálnym tajomníkom Rady Európskej únie Jeppem Tranholmom-Mikkelsenom.

slovakia

left justify in out

Ako ešte pred rokovaním kabinetu ozrejmil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), bolo to prvé z dvoch povinných stretnutí v rámci príprav na predsedníctvo. Druhé školenie má byť podľa jeho slov individuálne.


Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) ich generálny tajomník neprišiel školiť, ale predstaviť sa a vysvetliť im, akú má funkciu, či ako bude vyzerať podpora Sekretariátu Rady EÚ. „Jeho zástupca nám presne ozrejmil jednotlivé vzťahy, ako to funguje, s kým najviac komunikovať, čo všetko vlastne môžeme riešiť, aké právomoci má samotný riadiaci rady,“ dodal Kaliňák s tým, že novinkou je aj rokovací poriadok rád ministrov z pohľadu predsedajúceho. „Napriek tomu, že sa od roku 2006 zúčastňujem na radách, toto je úplne nová situácia pre nás všetkých. Bude to veľmi náročná úloha, predovšetkým časovo,“ skonštatoval.


Podľa vlastných slov nie je úplným nováčikom ani minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD). „Ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva som sa zúčastňoval na radách pre energetiku, konkurencieschopnosť či obchod, ale aj ako minister životného prostredia som chodil na rady,“ povedal ďalej.


Na neformálnej rade sa už zúčastnil aj nový minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Diskutovali aj o prioritách slovenského predsedníctva a o témach, ktoré sú v rámci zdravotníctva v EÚ spoločné. „Samozrejme, aj migračná politika má významný dopad, napríklad v otázke očkovania,“ dodal Drucker.

 

To, že predsedníctvo bude pre ministrov „neuveriteľný nápor“ priznal aj šéf dopravy Roman Brecely (Sieť). „Zažil som už zopár stretnutí na rade ministrov, viem zhruba, čo to obsahuje. Je to neuveriteľný nápor, bude to úplne iná agenda, na akú sme zvyknutí,“ uviedol Brecely s tým, že to osobne považuje za výzvu.


Slovensko je podľa šéfa diplomacie Lajčáka pripravené na predsedníctvo z pohľadu personálneho, organizačného a logistického. Ale samotný výkon predsedníctva majú v rukách jednotliví ministri, pretože oni budú predsedať jednotlivým skupinám.

 

„Ja viem, vidím, cítim, že ministri majú záujem, uvedomujú si zodpovednosť, pýtajú sa aj na obsah ich rád,“ povedal Lajčák pre médiá s tým, že dnešné školenie bolo podľa neho veľmi dobré, lebo bolo praktické. Zástupcovia Bruselu podľa ministra veľmi detailne a prakticky vysvetlili, čo budú robiť a ako budú pomáhať. Lajčák takisto informoval, že aj po skončení prezentácie bola živá diskusia ministrov. “Paradoxne, jediní dvaja členovia vlády, ktorí nemajú svoju radu, sú predseda vlády a minister zahraničných vecí, ktorí sa zvyčajne najviac venujú týmto veciam,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies