Žitňanská chce životné situácie LGBTI komunity riešiť právnou úpravou

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 15:17 • 2 min
Žitňanská chce životné situácie LGBTI komunity riešiť právnou úpravou

BRATISLAVA – Životné situácie LGBTI komunity treba zmeniť tak, aby boli pre ňu z právneho hľadiska komfortné. Myslí si to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá sa dnes po odobrení vládou SR stala predsedníčkou Výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb.

slovakia

left justify in out

Konkrétne situácie by podľa nej mohla riešiť právna úprava. Jej návrh ešte nie je. Podľa Žitňanskej totiž musí v tejto veci existovať politická väčšina. Nehovorí však o registrovanom partnerstve.

 

"Žijeme dobu, kedy spoločenská ani politická klíma veľmi tejto komunite nepraje, pokiaľ ide o zvyšovanie právnych garancií. To je fakt," povedala dnes Žitňanská po rokovaní vlády SR. Úprava by sa podľa nej mohla týkať majetkových otázok alebo prípadu, "keď je jeden z partnerov v zdravotníckom zariadení". "Takže myslím si, že keby sa nám v tomto období podarilo posunúť diskurz do tej polohy, že takéto riešenie je akceptovateľné, tak by sme urobili veľa," uviedla Žitňanská.

 

Diskusia okolo právneho uznania LGBTI párov je podľa ministerky dôležitá. "Pretože na to, aby bola nejaká právna úprava presaditeľná, musí byť akceptovaná väčšinou vo vláde i v parlamente," podotkla.

 

Post predsedu Výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb vždy zastáva minister spravodlivosti. Žitňanská tak vystriedala predchádzajúceho ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Výbor je stály odborný orgán Rady vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona