Novou predsedníčkou súdnej rady je Jana Bajánková

NETKY.SK • 16 September 2014, 19:30 • 2 min
Novou predsedníčkou súdnej rady je Jana Bajánková

BRATISLAVA – Novou predsedníčkou Súdnej rady SR sa stala sudkyňa najvyššieho súdu Jana Bajánková.

slovakia

left justify in out

V tajných voľbách na zasadnutí súdnej rady v Bratislave bola jedinou kandidátkou, hlasovalo za ňu desať zo 17 členov rady. „Ubezpečujem všetkých, že budem reprezentovať záujmy všetkých sudcov, bez ohľadu na ich názorovú platformu,“ vyhlásila po zvolení. 


Bajánková kandidovala na post šéfky najvyššieho súdu v neúspešnej májovej voľbe v Sobranciach. Teraz ju ako kandidátku na predsedníčku súdnej rady navrhlo sedem členov rady, stačili traja. Navrhli ju Ján Vanko, Ľuboš Sádovský, Jozef Maruščák, Milan Ďurica, Imrich Volkai, Ján Slovinský a Eva Fulcová. Okrem navrhovateľov ju volili aj Igor Burger, Alena Šišková a Ján Havlát. Členovia rady to priznali verejnosti po vyhlásení výsledkov. Bajánková vo voľbe nehlasovala, zvyšní šiesti členovia sa zdržali hlasovania. 

 

Keďže predseda súdnej rady nemôže vykonávať funkciu sudcu, Bajánková bude mať prerušený výkon funkcie. Ešte pred voľbou vyhlásila, že treba zvýšiť dôveryhodnosť vystupovania predsedu súdnej rady. „Treba, aby sa slovenskej justícii dostalo miesto, ktoré jej skutočne patrí a nielen z hľadiska dôveryhodnosti, ale aj autority,“ povedala. „Vieme si urobiť poriadok v našich radoch,“ dodala. 

 

Novelou Ústavy SR sa od 1. septembra oddelila funkcia predsedu najvyššieho súdu od postu predsedu súdnej rady. Rada dnes volí aj predsedu najvyššieho súdu. Toho do funkcie menuje hlava štátu. Predseda súdnej rady sa volí spomedzi členov rady. Kandidáta musia navrhnúť aspoň traja členovia rady, potrebný je jeho súhlas. Na zvolenie musí získať nadpolovičný počet hlasov všetkých členov rady, teda desať. 

 

Súdna rada na dnešnom zasadnutí tiež schválila zásady práce z domu pre sudcov. Materiál predložil podpredseda súdnej rady Ján Vanko a minister spravodlivosti Tomáš Borec. Podľa pravidiel môže predseda súdu povoliť sudcovi pracovať z domu najviac dva dni v týždni. Takýto sudca však nemôže byť disciplinárne stíhaný a musí byť sudcom aspoň rok. Predseda súdu má pri schvaľovaní žiadosti prihliadať napríklad na to, ako si sudca plní povinnosti, v akom stave je jeho agenda, koľko má nevybavených vecí a podobne. 

 

Zvolenie Bajánkovej za predsedníčku Súdnej rady SR považuje poslankyňa Národnej rady SR za Most-Híd Lucia Žitňanská za očakávané: "Myslím si, že je dobré, že súdna rada má svoju šéfku. Treba jej nechať priestor, uvidíme, ako sa ujme funkcie. Netrúfam si odhadovať, či pôjde o kultivovanejšiu kontinuitu toho, ako súdna rada fungovala doteraz alebo o výraznejší posun dopredu," povedala agentúre SITA exministerka spravodlivosti. 

 

Voľba Bajánkovej potvrdzuje podľa predsedu KDH Jána Figeľa konštruktívnosť procesu zmien, ktoré súvisia s novelizáciou ústavy. „Z pohľadu KDH sa tým realizuje personálne napĺňanie dnes už platných ústavných zmien v slovenskej justícii,“ povedal dnes pre agentúru SITA. Figeľ novej predsedníčke praje, aby zodpovedným výkonom nezávislosti a disciplinárnej samosprávy dokázala spolu so Súdnou radou SR realizovať ozdravenie pomerov a zvyšovať mieru vymožiteľnosti práva na Slovensku.

 

Profil novej predsedníčky Súdnej rady Jany Bajánkovej:

 

Jana Bajánková sa narodila 13. júla 1959 v Bratislave. V roku 1982 ukončila Právnickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a získala titul JUDr. Po ukončení štúdia pracovala na Okresnom súde Bratislava - vidiek ako justičná čakateľka a od roku 1985 vykonávala funkciu predsedníčky senátu na Okresnom súde Bratislava - vidiek. Od roku 1989 až do roku 1996 pracovala na Krajskom súde v Bratislave. Bola členkou senátu a od roku 1993 predsedníčkou senátu.

 

Na Najvyššom súde SR pôsobila Jana Bajánková od roku 1997. Do roku 2003 bola členkou senátu, od 1. januára 2003 bola predsedníčkou senátu. Predsedníčka občianskoprávneho kolégia bola od 2. apríla 2006 a od 1. januára 2007, pôsobila aj ako zovšeobecňovateľka. 

 

Od 29. júna 2007 je Jana Bajánková členkou Súdnej rady SR. Venuje sa civilnému právu, v tejto oblasti spolupracovala na niekoľkých publikáciách a je autorkou viacerých článkov na túto tému. Pracuje ako členka Komisie pre rekodifikáciu Občianskeho zákonníka (od roku 2007) a od roku 2012 je tiež členkou komisie pre rekodifikáciu občianskosúdneho poriadku.

 

Bajánková vyučuje na Paneurópskej vysokej škole práva v Bratislave, kde je externým pedagógom. Lektorkou je aj na Justičnej akadémii pri Ministerstve spravodlivosti SR.

 

V tomto roku kandidovala aj za predsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR, no 19. mája v Sobranciach nezískala dostatok hlasov, rovnako skončil aj bývalý predseda NS SR Štefan Harabin. Neúspešne vtedy kandidovala aj predsedníčka správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies