Predsedníčka Ústavného súdu Macejková hovorila so šéfom Benátskej komisie o chýbajúcich sudcoch

NETKY.SK • 8 November 2016, 13:08 • 2 min
Predsedníčka Ústavného súdu Macejková hovorila so šéfom Benátskej komisie o chýbajúcich sudcoch

KOŠICE – O situácii na Ústavnom súde (ÚS) SR, kde dlhodobo chýbajú traja sudcovia, hovorila v pondelok (7. 11.) predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková s predsedom Benátskej komisie Giannim Buquicchiom. Zhodli sa pritom na potrebe promptného doplnenia počtu ústavných sudcov.

slovakia

left justify in out

ÚS SR v tlačovej správe dnes ďalej informoval, že k problematike menovania sudcov ÚS sa už vyjadril v dvoch svojich rozhodnutiach. Obe sú pritom "právoplatné, účinné, vykonateľné a záväzné pre všetkých účastníkov konania pred Ústavným súdom vrátane pána prezidenta".

 

V súvislosti s požiadavkou zabezpečiť riadne fungovanie ÚS vymenovaním nových sudcov Ivetta Macejková považuje za dôležité poukázať na už existujúce stanovisko Benátskej komisie k procesu vymenovania sudcov ÚS z 13. júna 2014 s tým, že závery sú relevantné aj v súčasnej situácii, a to najmä záver v bode 3: "Novozvolený prezident nemá podľa Ústavy Slovenskej republiky právomoc odmietnuť všetkých navrhnutých kandidátov a požiadať Národnú radu o predloženie nového zoznamu."

 

S predsedom Benátskej komisie sa v pondelok stretol aj prezident SR Andrej Kiska. Po rozhovore vyhlásil, že ak NR SR nenavrhne v krátkom čase nových kandidátov na ústavných sudcov, požiada Benátsku komisiu o právny názor k situácii okolo voľby kandidátov a menovania sudcov ÚS SR. "Mám záujem na tom, aby sme do budúcnosti odstránili právne aj politické pochybnosti a rozpory, do ktorých nás uvrhli niektoré rozhodnutia Ústavného súdu," uviedol prezident.

 

"Vzhľadom na postavenie Ústavného súdu ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti (čl. 124 ústavy) a na sľub sudcu Ústavného súdu (čl. 134 ods. 4 ústavy) bude predsedníčka Ústavného súdu vo vzťahu k ďalším vyjadreniam pána prezidenta napriek ich expresívnemu charakteru zdržanlivá a nebude komentovať ďalší obsah jeho pondelkového (7. 11.) vystúpenia," uvádza sa v tlačovej správe ÚS.

 

Trinásťčlenné plénum ÚS je nekompletné potom, ako prezident odmietol vymenovať sudcov na celkovo tri uvoľnené miesta. Odmietnutí kandidáti, ktorých v minulom volebnom období schválila NR SR, podľa neho nespĺňali nároky spojené s takýmto postom. Následne došlo k sporom o to, či na takýto postup mal oporu v ústave, pričom senát ÚS rozhodol, že prezident porušil práva sťažujúcich sa kandidátov. Kiska označil rozhodnutia ÚS ako vnútorne rozporné.

 

Delegácia Benátskej komisie, ktorá je nezávislým poradným orgánom Rady Európy pre ústavnoprávne záležitosti, prišla na Slovensko na pozvanie šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona