Predsedníčka ÚS Macejková: Harabin uráža sudcov

NETKY.SK • 26 Apríl 2013, 09:38 • 2 min
Predsedníčka ÚS Macejková: Harabin uráža sudcov

KOŠICE – Podľa predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej vyjadrenia predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabina hraničia s osobnými urážkami ústavných sudcov a dehonestáciou ústavného súdu ako inštitúcie.

slovakia

left justify in out

„Jeho vyjadrenia hraničia s osobnými urážkami sudcov ústavného súdu a dehonestáciou ústavného súdu ako inštitúcie, čo považujem za nenáležité a nezodpovedajúce realite. Ako predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky sa ohradzujem proti spôsobu a forme, ktorú Štefan Harabin zvolil na prezentovanie svojich názorov. Poukazujem hlavne na spôsob, akým sa predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vyjadruje o sudcoch ústavného súdu, a tým aj o ústavnom súde ako inštitúcii,“ hovorí Macejková.

Macejková uviedla, že nespochybňuje právo Štefana Harabina na slobodu prejavu, a to ani v prípade, ak by sa jeho uplatnenie týkalo prezentácie kritických stanovísk na adresu rozhodovacej činnosti ústavného súdu. „Ak rešpektovanie povinnosti a zodpovednosti spojenej s uplatňovaním práva na slobodu prejavu možno požadovať od novinárov, tým skôr ho možno očakávať od jedného z popredných reprezentantov súdnej moci. Ten sa už len z titulu funkcie sudcu musí zdržať všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov. Z toho nepochybne vyplýva aj povinnosť zachovávať v rámci svojich vyjadrení zdržanlivosť v záujme zachovania autority súdnej moci,“ reagovala Macejková na viaceré výroky Štefana Harabina prezentované v médiách. 

Vláda sa v stredu rozhodla novelizovaním zákona o organizácii Ústavného súdu SR vyriešiť patovú situáciu na ústavnom súde, ktorá vznikla v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora. Uplatňovať sa bude doktrína nevyhnutnosti vyplývajúca z tzv. Bangalórskych princípov správania sa sudcov. Doktrína umožňuje pojednávať a rozhodovať vo veci sudcovi, ktorý by bol inak vylúčený, lebo ak by sa tak nestalo, viedlo by to k nespravodlivosti, respektíve odopretiu spravodlivosti. Do diskusie o možnostiach riešenia patovej situácie na ÚS SR prispel aj predseda Súdnej rady a Najvyššieho súdu SR Harabin. Pomôcť by podľa neho mohlo to, že by o námietkach ústavných sudcov rozhodovali sudcovia Najvyššieho súdu SR. "Sudcovia NS určite nebudú vyblokovaní, pretože je ich 82 a majú vyššiu kvalifikáciu," uviedol Harabin. Ústavný súd síce posudzuje aj rozhodnutia NS SR, ale z kvalifikačného hľadiska sú na tom odborne lepšie sudcovia najvyššieho súdu, tvrdí Harabin. "Na NS SR nie je politický výber, na ÚS SR je politický výber," dodal. Harabin pritom poukázal na sudcov ústavného súdu Lájosa Meszárosa a Ladislava Orosza, ktorí podľa neho plnia politické funkcie."Náš ÚS je sčasti politicko-kriminálny ústav," poznamenal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies