Predsedníčka SNP poprela, že preferuje ako premiéra Camerona

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 17:13 • 2 min
Predsedníčka SNP poprela, že preferuje ako premiéra Camerona

LONDÝN - Predsedníčka Škótskej národnej strany (SNP), ktorá by mohla zavážiť pri rozhodovaní o tom, kto bude vládnuť v Británii po májových voľbách, dnes poprela, že sa v súkromnom rozhovore vyjadrila, že by mala radšej za premiéra naďalej Davida Camerona ako jeho hlavného súpera.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

 

Nicola Sturgeonová, ktorej osobná prestíž prudko vzrástla po jej sebaistom vystúpení v predvolebnej televíznej debate vo štvrtok, mala údajne uvedený súkromný rozhovor vo februári s francúzskym veľvyslancom v Británii. Podľa denníka Daily Telegraph v ňom povedala, že by radšej videla naďalej vo funkcii premiéra Camerona ako vodcu labouristov Eda Milibanda. Ten podľa nej "nie je vhodný materiál na premiéra".

 

Ide o politicky citlivú otázku, pretože tieto tvrdenia môžu v Škótsku pomôcť k hlasom zdecimovaným labouristom, ak budú argumentovať, že dať hlas SNP povedie k ďalšej vláde vedenej konzervatívcami.

 

Článok Daily Telegraph sa opiera o uniknutú správu britského štátneho úradníka, ktorý oslovil francúzskeho generálneho konzula, aby získal jeho opis stretnutia Sturgeonovej s veľvyslancom.

Uvedení francúzski predstavitelia i škótska prvá ministerka (de facto premiérka) Sturgeová označili správu za chybnú.

 

"Hovorím, že nič také nebolo povedané. Francúzsky veľvyslanec, s ktorým som hovorila, povedal, že nič také nebolo povedané," uviedla Sturgeonová vo vysielaní televízie BBC. Podobne sa podľa nej vyjadril aj spomínaný francúzsky generálny konzul.

 

Cameronova Konzervatívna strana a Milibandova Labouristická strana majú v predvolebných prieskumoch približne rovnakú podporu a komentátori predpovedajú, že tým, kto rozhodne o zostavení vlády bude ako jazýček na váhach škótska SNP.

 

Podľa Daily Telegraph sa objavili úvahy, že SNP chce ďalšiu vládu vedenú konzervatívcami, aby mohla upevniť svoju podporu predtým, ako spustí ďalšiu kampaň za nezávislosť Škótska.

Vlani v septembri Škóti hlasovali pomerom hlasov 55 percent ku 45 percentám pre zotrvanie vo Veľkej Británii, odvtedy však došlo k nárastu škótskeho nacionalizmu.

 

Miliband vo vysielaní televízie Sky kritizoval SNP, že verejne tvrdí opak toho, čo v súkromí. Verejne totiž vyhlasuje, že nechce ďalšiu konzervatívnu vládu.

 

Sturgeonová vylúčila, že by jej strana podporila menšinovú konzervatívnu vládu. Povedala, že podporia labouristickú vládu, informovala agentúra Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies