Predsedníčka Najvyššieho súdu žiada potrestať sudcu za prieťahy v kauze Tipos

NETKY.SK • 23 Január 2015, 16:25 • 2 min
Predsedníčka Najvyššieho súdu žiada potrestať sudcu za prieťahy v kauze Tipos

BRATISLAVA - Postup sudcu Najvyššieho súdu Juraja S. v mnohomiliónovom spore cyperskej spoločnosti Lemikon Limited so štátnou lotériovou spoločnosťou Tipos nemusí ostať bez následkov. Predsedníčka súdu Daniela Švecová podala návrh na jeho disciplinárne stíhanie.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval hovorca súdu Matej Kereš. Ten priblížil, že disciplinárnemu senátu bol návrh doručený 19. januára. Švecová podľa jeho slov žiada pre sudcu trest zníženia funkčného platu o 60 percent na obdobie ôsmich mesiacov.
     

Sudca Juraj S. podľa návrhu predsedníčky Najvyššieho súdu spôsobil subjektívne prieťahy v konaní, spresnil Kereš. Švecová sa tak stotožnila s námietkovým senátom Najvyššieho súdu, ktorý 23. decembra minulého roku odvolal sudcu z čela dovolacieho senátu, ktorý už viac ako tri roky rozhoduje spor Lemikonu s Tiposom.
     

Senát tým vyhovel námietke lotériovej spoločnosti TIPOS. Jeho predsedníčka Darina Ličková tento mesiac informovala, že sudca podľa názoru námietkového senátu spôsobil subjektívne prieťahy v konaní.

   

Najvyšší súd opätovne rozhoduje, či má štátny TIPOS zaplatiť vysoké odškodné cyperskej firme pre údajné porušovanie know-how, ochranných známok a nepeňažných nárokov bývalej Športky. Spor mu vrátil na stôl v roku 2011 Ústavný súd SR.
     

Ten okrem iného rozhodol, že výmena troch sudcov v päťčlennom senáte, ktorú uskutočnil bývalý šéf súdu Štefan Harabin, nebola v súlade s ústavou. Sudca Juraj S. podľa informácie Ličkovej svojvoľne vytyčoval termíny pojednávania opätovne v nezákonnom zložení dovolacieho senátu.
     

Opomenul tiež rešpektovať opatrenie podpredsedníčky Najvyššieho súdu SR v danej veci. "Vedome nereagoval na žiadosti žalovaného o oznámenie nového zloženia dovolacieho senátu," doplnila informáciu predsedníčka námietkového senátu.
     

Predsedníčka Najvyššieho súdu rozhoduje po odvolaní sudcu Juraja S. o novom zložení senátu, ktorý bude mať mnohomiliónovú kauzu na starosti. Juraj S. bol donedávna predsedom obchodnoprávneho kolégia. Na tomto poste ho v zmysle nového rozvrhu práce určeného Švecovou vystriedala sudkyňa Anna Marková.
     

Senát Najvyššieho súdu pod vedením sudcu Juraja S. potvrdil v roku 2008 rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, ktoré prisúdilo spoločnosti Lemikon Limited odškodné 14,1 milióna eur za neoprávnené používanie ochranných známok. Proti verdiktu podal mimoriadne dovolanie vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Ústavný súd SR v roku 2011 rozsudok zrušil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies