Predsedníčka Najvyššieho súdu zatiaľ personálne neposilní kolégium Harabina

NETKY.SK • 4 August 2015, 15:31 • 2 min
Predsedníčka Najvyššieho súdu zatiaľ personálne neposilní kolégium Harabina

BRATISLAVA - Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová bude čakať s personálnym doplnením trestného kolégia. Zrušila vyhlásené výberové konanie na miesto sudcu v tomto kolégiu. Najvyšší súd o tom informuje na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

 Kancelária predsedníčky krok zdôvodnila tým, že výberové konanie bolo zrušené so zámerom riešiť trestné kolégium komplexne. „Včítane predsedov senátov a po zohľadnení výsledkov plánovaného trestnoprávneho kolégia,“ doplnila informáciu.
     

Najvyšší súd uistil, že výberové konanie vyhlási v budúcnosti opäť. Do súčasného boli prihlásení dvaja kandidáti z okresných súdov.
     

Trestnoprávne kolégium plánuje predsedníčka Najvyššieho súdu zvolať kvôli predchodcovi Štefanovi Harabinovi, ktorý po odchode z čela Najvyššieho súdu momentálne trestných sudcov vedie. Senát pod jeho vedením vyniesol niekoľko rozsudkov, ktoré vzbudili rozruch a sú v rozpore s verdiktmi iného senátu. Úlohou kolégia je rozpory zjednotiť.
     

Harabinov senát oslobodil policajtov odsúdených za korupciu s odôvodnením, že inšpekcia ministra vnútra, ktorá ich vyšetrovala, nemá oporu v zákone. Iný senát Najvyššieho súdu skonštatoval, že činnosť policajnej inšpekcie je v súlade so zákonom. 
     

Senát pod vedením Harabina oslobodil i sexuálneho devianta, ktorého poslal do väzenia sudca Milan Varga v minulosti odsúdený v Česku za jazdu pod vplyvom alkoholu. To mal byť dôvod na vyzlečenie sudcu z talára. Skutok však v tom čase na Slovensku nebol trestný čin. Iný senát Najvyššieho súdu preto označil rozsudky Vargu za zákonné.
     

Minister spravodlivosti Tomáš Borec v reakcii na tento rozsudok uviedol, že ho považuje za svojvoľný. Apeloval v tejto súvislosti na sudcov Najvyššieho súdu, aby sa zamysleli, ako vylepšiť dobré meno justície. Šéfku súdu Danielu Švecovú vyzval, aby posúdila, či voči Harabinovi nevyvodí disciplinárnu zodpovednosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies