Predsedníčka Najvyššieho súdu navrhla zmeny v senáte Harabina

NETKY.SK • 5 August 2015, 15:00 • 2 min
Predsedníčka Najvyššieho súdu navrhla zmeny v senáte Harabina

BRATISLAVA - Zloženie senátu Štefana Harabina, ktorý vyniesol viacero sporných verdiktov, by sa malo zmeniť. Navrhuje to predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová prostredníctvom zmeny platného rozvrhu súdu.

slovakia

left justify in out

Okrem Harabina sedia v prvom trestnom senáte 1T aj sudcovia Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský. Harabin a Šimonová sú predsedami, Dohňanský členom. Kancelária predsedníčky vysvetlila, že chce zjednotiť rozhodovaciu činnosť súdu. „Dôvodom sú aj rozdielne rozhodnutia NS SR týkajúce sa policajnej inšpekcie,“ zdôvodnila.
     

Harabinov senát oslobodil viacerých policajtov odsúdených z korupcie s odôvodnením, že inšpekcia ministra vnútra, ktorá ich vyšetrovala, nemá oporu v zákone. Iný senát Najvyššieho súdu skonštatoval, že činnosť policajnej inšpekcie je v súlade so zákonom.
     

Návrhy zmien v rozvrhu práce musí prerokovať Sudcovská rada Najvyššieho súdu. Kancelária predsedníčky informovala, že sa zíde na mimoriadnom zasadnutí. Uskutoční sa 18. augusta.
     

V reakcii na návrh Švecovej Harabin pre TA3 uviedol, že to považuje za trestanie za právny názor. „Ide o hrubú svojvôľu, pretože predsedníčka to neodôvodnila ničím,“ reagoval.
     

Situáciu by malo riešiť aj trestnoprávne kolégium, ktoré Harabin vedie. Predsedníčka Najvyššieho súdu informovala, že ho mieni zvolať koncom septembra. Švecová tiež zatiaľ čaká s personálnym posilnením Harabinovho kolégia. Zrušila vyhlásené výberové konanie na miesto sudcu v tomto kolégiu. Vysvetlila pritom, že jej zámerom je riešiť trestnoprávne kolégium komplexne. „Včítane predsedov senátov a po zohľadnení výsledkov plánovaného trestnoprávneho kolégia,“ doplnila.
     

Senát pod vedením Harabina oslobodil i sexuálneho devianta, ktorého poslal do väzenia sudca Milan Varga v minulosti odsúdený v Česku za jazdu pod vplyvom alkoholu. To mal byť podľa Harabina dôvod na vyzlečenie sudcu z talára. Skutok však v tom čase na Slovensku nebol trestný čin. Iný senát NS preto označil rozsudky Vargu za zákonné.
     

Najnovšie vysvitlo, že Harabinov senát vyhovel dovolaniu bývalého finančného riaditeľa SPP Ivana M. a zrušil jeho trest. V prípade išlo o takzvané Duckého zmenky v hodnote 350 miliónov českých korún.
     

Proti rozsudku NS SR podal dovolanie obvinený aj prokuratúra. Harabinov senát zatiaľ rozhodol len o dovolaní obvineného a prípad vrátil späť na Špecializovaný trestný súd, ktorý ho tak bude musieť opätovne prejednať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona