Predseda vlády SR Heger sa stretol s veľvyslankyňou USA. Aké témy sa rozoberali?

NETKY.SK • 16 Apríl 2021, 19:04 • 2 min
Predseda vlády SR Heger sa stretol s veľvyslankyňou USA. Aké témy sa rozoberali?

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Eduard Heger prijal dnes, v piatok 16. apríla 2021 veľvyslankyňu USA na Slovensku Bridget A. Brink, ktorá navštívila Úrad vlády SR na základe pozvania premiéra.

slovakia

left justify in out

Vzájomné vzťahy 

Diskusia sa v úvode stretnutia dotkla skúseností v boji proti pandémii ochorenia COVID-19 v EÚ a v USA. Partneri potvrdili vynikajúcu úroveň bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými, ktorý prebieha aj prostredníctvom tzv. Strategického dialógu, a potvrdili tiež obojstranný záujem byť zodpovednými a predvídateľnými partnermi a spojencami.

 

img

 

Takými, ktorí si svoje záväzky ctia aj napĺňajú, pretože najlepšia obrana je spoločná obrana: "Som rád, že sa Slovensko minulý rok zaradilo medzi 11 spojencov NATO, ktorí dosiahli úroveň obranných výdavkov vo výške 2% HDP, a spoločne sa venujeme aj takým otázkam ako je bezpečnosť kritickej infraštruktúry," uviedol predseda vlády SR.

Témou bolo aj prehĺbenie bilaterálnej spolupráce s dôrazom na ochranu demokratických princípov, a to aj v oblasti boja proti hybridným hrozbám, ale aj v otázke podpory úspešných inovatívnych firiem na Slovensku.

Predseda vlády SR tiež potvrdil záväzok slovenskej vlády bojovať proti korupcii, podporovať princípy právneho štátu doma aj vo svete.

 

Sankciám pre Rusko rozumie 

Taktiež poukázal na "nevyhnutnosť chrániť demokratické spoločné hodnoty proti akýmkoľvek pokusom zahraničných aktérov o ich narúšanie a spochybňovanie, ktorým sme rovnako vystavovaní bez ohľadu na našu ekonomickú silu." V tomto kontexte vyjadril porozumenie pre zavedenie sankcií voči Rusku a solidaritu s USA, na ktoré reagovali všetci spojenci v spoločnom vyhlásení Severoatlantickej rady na jej mimoriadnom zasadnutí dňa 14. apríla 2021.

 


Podľa predsedu vlády SR E. Hegera je "osobitne dôležité prispievať k posilňovaniu spolupráce s USA aj širšie ako člen EÚ, keďže len spoločne dokážeme čeliť výzvam globálneho charakteru," od aktuálnych bezpečnostných hrozieb po napĺňanie dlhodobých ambícií v boji za klimaticky neutrálne ekonomiky.

 

Premiér ocenil zahranično-politické priority americkej administratívy prezidenta J. Bidena, ktoré obnovujú jej silný záväzok k multilateralizmu, a vytvárajú tak predpoklad aj pre posilnenie strategickej spolupráce medzi EÚ a USA. Partneri sa zhodli, že vo vzťahu k Ukrajine je potrebné, aby veľmi jasne zaznieval hlas spojencov o podpore jej územnej celistvosti a suverenity.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona