Predseda tureckého parlamentu chce vypustiť princíp sekularizmu a nastoliť náboženskú ústavu

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 13:55 • 2 min
Predseda tureckého parlamentu chce vypustiť princíp sekularizmu a nastoliť náboženskú ústavu

ISTANBUL - Z drvivej väčšiny moslimské Turecko potrebuje novú ústavu, z ktorej by malo vypustiť princíp sekularizmu, vyhlásil podľa agentúry Reuters v pondelok večer predseda tureckého parlamentu. Turecké médiá zverejnili dnes videozáznamy jeho vystúpenia.

slovakia

left justify in out

"Po prvé, v novej ústave by nemal byť zakotvený sekularizmus (Turecka)," vyhlásil predseda parlamentu Ismail Kahraman vo svojom prejave. "Je potrebné hovoriť o náboženstve... Nemala by byť bezbožná, táto nová ústava, mala by to byť náboženská ústava," povedal predseda parlamentu, ktorý dohliada na snahy o prípravu novej ústavy. Náboženské prvky má podľa neho už aj terajšia ústava, pretože moslimské sviatky definuje ako štátne, hoci ani raz nespomína Boha.


Vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) presadzuje novelizáciu ústavy, kritici sa však obávajú, že by sústredila priveľa moci v rukách prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý chce, aby súčasný parlamentný systém v krajine nahradila prezidentská republika.


AKP má v 550-člennom tureckom parlamente 317 poslancov, potrebovala by však 330 hlasov, aby mohla predložiť svoj návrh ústavy na schválenie v referende. Znamená to, že musí získať hlasy poslancov z iných strán.


Vodca hlavnej opozičnej, sekulárnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Kemal Kiličdaroglu na Twitteri reagoval: "Sekularizmus je základný princíp sociálneho zmieru... Sekularizmus je tam, aby zabezpečil, že všetci majú náboženskú slobodu, Ismail Kahraman!" Turecko je členská krajina NATO a uchádza sa taktiež o členstvo v Európskej únii. Jeho západní partneri ho vyzdvihujú ako príklad sekulárnej, demokratickej krajiny s väčšinovou moslimskou populáciou.


Väčšina zo 78 miliónov Turkov sú sunnitskí moslimovia, ale pätinu populácie tvoria podľa odhadov aleviti zo šiitskej vetvy islamu. V krajine tiež žije asi 100.000 kresťanov a 17.000 židov.
Prieskum Pewovho centra z roku 2013 ukázal, že zavedenie islamského práva šaría v Turecku si želá 12 percent Turkov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies