Predseda Spolkového snemu kritizoval Erdogana za útoky voči poslancom

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 12:11 • 2 min
Predseda Spolkového snemu kritizoval Erdogana za útoky voči poslancom

BERLÍN - Predseda nemeckého Spolkového snemu Norbert Lammert odsúdil dnes ostré slovné útoky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana voči nemeckým poslancom tureckého pôvodu v súvislosti s uznesením, ktoré označuje zabíjanie Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny za genocídu.

slovakia

left justify in out

Turecko po prijatí uznesenia Spolkového snemu (Bundestag) minulý týždeň stiahlo z Nemecka svojho veľvyslanca na konzultácie.

 

Erdogan kritizoval nemeckých poslancov tureckého pôvodu, ktorí hlasovali za rezolúciu, ako predĺženú ruku kurdských povstalcov v Turecku. Vyhlásil tiež, za by mali podstúpiť krvné testy a dokázať, že sú Turkami. Viacerí poslanci sa odvtedy stali terčom vyhrážok.

 

"Nepomyslel by som si, že je možné, že v 21. storočí demokraticky zvolený prezident spojí svoju kritiku demokraticky zvolených poslancov nemeckého Spolkového snemu s pochybnosťami o ich tureckom pôvode, že označí ich krv za skazenú," povedal dnes Lammert.

 

Súčasne odmietol "v akejkoľvek forme podozrievanie členov tohto parlamentu, že sú hlásnymi trúbami teroristov".

 

"Postavíme sa každej kritike a znesieme aj osobné útoky a polemiku," uviedol šéf Bundestagu. "Ale každý, kto sa pokúša vyhrážkami vyvinúť tlak na jednotlivých poslancov, by mal vedieť: útočí na celý parlament," dodal Lammert s pripomenutím, že organizácie tureckej komunity v Nemecku kritizovali urážky namierené proti poslancom ako hanebné a neprijateľné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies