Predseda rady RTVS Gallo: Konáme v podozreniach z ovplyvňovania spravodajstva

NETKY.SK • 28 Október 2016, 09:12 • 2 min
Predseda rady RTVS Gallo: Konáme v podozreniach z ovplyvňovania spravodajstva

BRATISLAVA - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) koná v medializovaných podozreniach z ovplyvňovania spravodajstva politikmi. Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá na to počas jeho dnešného rokovania upozornil predseda Rady RTVS Igor Gallo.

slovakia

left justify in out

Výbor prijal uznesenie, podľa ktorého "so znepokojením konštatuje, že šéfredaktori a majitelia slovenských médií nereagujú na zverejnenie vážnych indícií, podľa ktorých dochádza v našom mediálnom priestore k prenikaniu záujmu politikov do nezávislých médií". Ako pre agentúru SITA povedal po rokovaní výboru Gallo, komentovať dnešné uznesenie mediálneho výboru nechce. Vedeniu výboru však podrobne predstavil úlohu Rady RTVS v preverovaní situácie. Výbor upozornil na to, že rada ako aj vedenie RTVS koná a poslancom výboru predstavil závery stredajšieho mimoriadneho rokovania Rady RTVS. Rada RTVS sa v stredu uzniesla, že zriadi dočasnú Kontrolnú komisiu, ktorej úlohou je dozor nad komisiou zriadenou generálnym riaditeľom RTVS Václavom Mikom na vyšetrenie podozrení. Gallo ďalej členov parlamentného výboru informoval, že "radu bude zaujímať nielen preskúmanie konkrétnych redakčných výstupov v súvislosti s konkrétnymi obvineniami, ale budeme chcieť poznať aj analýzu fungovania vnútorných procesov vo vzťahu k spravodajstvu RTVS a prípadných možností zásahov do nich", teda analýzu toho, či je systém spravodajstva RTVS nastavený tak, aby chránil spravodajstvo pred ovplyvňovaním.

 

Kontrolná komisia, ktorú kreovala Rada RTVS v stredu 26. októbra na svojom mimoriadnom zasadnutí v zmysle svojho štatútu a rokovacieho poriadku, nebude vyšetrovať možné zásahy do spravodajstva RTVS. Túto ambíciu má komisia, ktorú zriadil generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Ako ďalej povedal pre SITA Igor Gallo, komisia, ktorú zriadila Rada RTVS, bude monitorovať komisiu generálneho riaditeľa Václava Miku a bude predkladať Rade RTVS priebežné informácie. "Hneď ako dostane rada od komisie zriadenej generálnym riaditeľom RTVS na stôl relevantné výsledky šetrenia, bude postupovať v súlade s mandátom, ktorý jej ako orgánu dohľadu určuje zákon o RTVS. Byť v tomto čase a priestore konkrétnejší, znamená podľa mňa len špekulácie, ktoré RTVS neprospejú. Navyše, rada je kolektívny orgán a moje osobné úvahy sú v tomto prípade irelevantné," dodal k téme pre SITA predseda Rady RTVS.

 

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá okrem spomínanej časti uznesenia apeluje na Asociáciu na ochranu novinárskej etiky, Slovenský syndikát novinárov, Asociáciu európskych novinárov na Slovensku, Asociáciu vydavateľov tlače, Medzinárodný tlačový inštitút na Slovensku a Tlačovú radu SR, aby vyvinuli úsilie o rešpektovanie Etického kódexu novinára a zamedzili zneužívaniu médií politikmi a koordinácie mediálnej praxe so záujmami niektorých politických strán. Radu RTVS výbor vyzýva, aby preskúmala publikované podozrenia a v lehote 30 dní informovala výbor o zisteniach.

 

Situáciou v RTVS a slovenskom mediálnom priestore sa výbor zaoberal po zverejnení údajnej SMS komunikácie novinárov so súčasným poslancom NR SR Gáborom Grendelom v čase, keď pôsobil ako hovorca vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica. Komunikáciu zverejnil minulý týždeň podnikateľ Marián Kočner. O zvolanie výboru požiadali predsedu výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) koaliční poslanci. Na výbore bol prítomný aj generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Opozičný podpredseda výboru Jozef Viskupič (OĽaNO) považuje dnešnú schôdzu výboru sa zbytočnú. "Výbor bol zvolaný na základe nejakej osobnej pomsty poslanca Antona Hrnka (SNS)," povedal s tým, že práve Hrnko inicioval zvolanie výboru, a to nie preto, aby sa, ako povedal Hrnko, preverila objektívnosť RTVS, ale preto, lebo mu prekáža, že sa v spravodajstve RTVS neobjavuje jeho osoba. Navyše Viskupič si myslí, že cieľom SNS je ovládnutie verejnoprávnej inštitúcie.

 

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska preverí medializované informácie o údajnom ovplyvňovaní spravodajstva. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika ako aj Rada RTVS zriadia vlastné nezávislé komisie, ktoré sa budú zaoberať tým, či mohla byť porušená nezávislosť spravodajstva. Až do preskúmania celej situácie čerpá riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko pracovné voľno. Vyplynulo to z mimoriadneho rokovania Rady RTVS, ktoré sa konalo v stredu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona