Predseda parlamentu sa zaoberá výzvou od SOS Bratislavský hrad

NETKY.SK • 23 Február 2015, 18:57 • 2 min
Predseda parlamentu sa zaoberá výzvou od SOS Bratislavský hrad

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini dnes popoludní dostal otvorenú výzvu občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad pozastaviť výstavbu garáží na Hrade, s výzvou sa oboznamuje a začal sa ňou zaoberať.

slovakia

left justify in out

"Rovnako požiadal spolupracovníkov Kancelárie NR SR, aby si vyžiadali ďalšie stanoviská expertov," povedal pre agentúru SITA hovorca predsedu NR SR Pavel Chovanec. Na predsedu NR SR Petra Pellegriniho sa v otvorenom liste 18. februára obrátil aj prezident Spolku architektov Slovenska (SAS) Juraj Hermann. Šéfa parlamentu v záujme ochrany pamiatok požiadal o prehodnotenie projektu. Garáže podľa SAS do areálu hradu nepatria, túto potrebu vyriešili garáže oproti Hradu, v národnej rade a pod západnou terasou Hradu. Nikto podľa prezidenta SAS nechce, aby sa jama zasypala a doterajšia práca vyšla navnivoč. Projekt by sa však mohol upraviť a aspoň čiastočne slúžiť na kultúrne účely, mohli by sa tam prezentovať i nájdené pamiatky.

 

Predstavitelia občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad sa minulý týždeň obrátili aj na premiéra Roberta Fica s občianskou výzvou na pozastavenie výstavby garáží, jazdiarne a záhrady na bratislavskom hradnom kopci dovtedy, kým nebude pripravený plán záchrany a dôstojnej prezentácie všetkých nájdených pamiatok. Ak sa práce dočasne nezastavia najneskôr 28. februára, tak avizujú v lokalite nálezov protesty. Občianska iniciatíva prehlasuje, že nekoná pod vplyvom politických či ekonomických záujmov. Podľa Úradu vlády SR výstavba garáží na Bratislavskom hrade je plne v kompetencii Národnej rady SR. "Preto akékoľvek otázky alebo výzvy je potrebné adresovať priamo kancelárii predsedu NR SR," pre agentúru SITA to uviedol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. 

 

NR SR dlhodobo tvrdí, že jedinečné pamiatky z keltských dôb objavené na severnej terase Bratislavského hradu výstavba podzemných garáží neohrozí. Pre ochranu pamiatok sa posunul vjazd do garáže. Podľa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho sa národná rada musí riadiť nariadením Krajského pamiatkového úradu a pokračuje podľa týchto nariadení. Pellegrini tvrdí, že problémom je len torzo jedného podzemného piliera, ktorý bol zdevastovaný v 80-tych rokoch. Premiestnili ho na bezpečné miesto. Ostatné stavebné zásahy nezasahujú do ďalších nálezov, ktoré podľa šéfa NR SR zostávajú na pôvodných miestach. Archeologický prieskum ukončili vlani v júli a odvtedy Kancelária NR SR viackrát rokovala s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave o spôsoboch prezentácie objavených pamiatok. Pamiatkari nariadili Kancelárii NR SR zabezpečiť ochranu pamiatok objavených počas archeologických vykopávok na severnej terase hradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies