Predseda parlamentu ocenil významné osobnosti

NETKY.SK • 20 November 2015, 07:07 • 2 min
Predseda parlamentu ocenil významné osobnosti

BRATISLAVA 19. novembra (SITA) - Predseda NR SR Peter Pellegrini ocenil osobnosti, ktoré významným prínosom obohatili slovenskú kultúru a humanitné vzdelávanie.

slovakia

left justify in out

"Som veľmi rád, že mám o dôvod viac byť hrdým Slovákom. Počas uplynulých siedmich ročníkov bolo ocenených 42 osobností našej kultúry a humanitného vzdelávania. A hoci niektorí z nich už, žiaľ, nie sú medzi nami, ich umelecké či vedecké dielo je stále prítomné. Boli to prirodzené vedecké autority a majstri svojho umenia," uviedol vo svojom príhovore Pellegrini. Predseda parlamentu tiež vyzdvihol dar laureátov vidieť alebo počuť viac, schopnosť citlivejšie pochopiť problémy pravdy, dobra a krásy.


Medzi ocenenými je Andrej Mojžiš, ktorý dostal ocenenie za výnimočný prínos v oblasti dramatického umenia. Za prínos v oblasti literárnej vedy získal cenu Michal Harpáň. Cenu za prínos v oblasti fotografie a filmu dostala Zuzana Mináčová, za prínos v oblasti literatúry Ján Buzássy. Akademický maliar Martin Činovský dostal cenu za prínos v oblasti výtvarného umenia a Onrej Lenárd za výnimočný prínos v oblasti hudobného umenia.


"Ocenení sú výnimočné a jedinečné osobnosti, ktoré nadviazali na svojich predchodcov. Zároveň však svojou vedeckou alebo umeleckou aktivitou pozmenili aktuálny stav vedy a aj živú umeleckú tradíciu. Výsledky ich vedeckej činnosti či umeleckej tvorby už dávno prekročili hranice Slovenskej republiky. Aj vďaka nim je tak naša neveľká krajina opäť známejšou v šírom svete," dodal predseda parlamentu.


Prvými držiteľmi ocenenia boli v roku 2007 Jozef Ciller, Jozef Jankovič, Ján Komorovský, Albert Marenčin, Ilja Zeljenka a. Milan Zigo. Tohtoročných laureátov ocenenia navrhovala odborná komisia v zložení: Ľuboslav Moza, Dana Hučková, Ivan Marton, Peter Dubecký, Michal Babiak.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies