Predseda parlamentu Danko zákon neporušil, mandátu sa nevzdá

NETKY.SK • 14 Február 2017, 17:46 • 2 min
Predseda parlamentu Danko zákon neporušil, mandátu sa nevzdá

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) neporušil žiaden zákon. Vyhlásila to dnes šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková po obvinení zo strany Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA), že podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) hlasoval v pléne za Danka.

slovakia

left justify in out

"Predseda Danko hlasoval svojou kartou, ktorú mal na stole. Treba tiež pripomenúť, že nešlo v žiadnom prípade o hlasovanie k zákonu, ale o hlasovanie k uznášaniaschopnosti Národnej rady," zdôraznila.

 

Na výzvu Matoviča, aby sa mandátu vzdal aj Danko, Čižmáriková odvetila, že je veľmi zvláštne na to reagovať. "Pán predseda neporušil zákon, nemá sa teda prečo vzdať mandátu," zdôraznila. Na otázku, prečo aktéri situáciu neriešili, hneď ako na to prišli, ale schôdza pokračovala ďalej, Čižmáriková neodpovedala. "Opakujem, že pán Danko neporušil zákon a hlasoval svojou vlastnou kartou," dodala s tým, že za Glváča hovoriť nechce.

 

Matovič dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že Glváč hlasoval za Danka, a preto oboch vyzval na odstúpenie. Glváč mal použiť Dankovu kartu. "Danko s Glváčom spáchali podvod, keď pán Glváč hlasoval miesto Danka. Následne, keď na to prišli, sa nepriznali a nechali schôdzu bežať ďalej. Došlo k závažnému porušeniu zákona priamo v NR SR dvoma najvyššími predstaviteľmi parlamentu. Spáchali podvod a následne sa k tomu nepriznali," povedal Matovič a pustil videozáznam, ktorý má podvodné hlasovanie dokazovať.

 

K incidentu malo dôjsť počas prezentácie na začiatku mimoriadnej schôdze venovanej odvolávaniu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Kým Danko v sále nebol, hlasovanie ho vykázalo, že bol vďaka jeho karte prítomný. Na druhej strane Glváč, ktorý sa v sále nachádzal, je vykázaný ako neprítomný. Glváč mal totiž manipulovať práve s Dankovou kartou, nie so svojou.

 

V tomto volebnom období hlasovala za poslaneckého kolegu Martina Šimkovičová (nezaradená). Mandátu sa odmietla vzdať, dostala pokutu 1000 eur. V roku 2009 sa rovnakého prešľapu dopustila vtedy opozičná poslankyňa Iveta Radičová. Chybu si priznala a vzdala sa poslaneckého mandátu, čo označila za jediný spôsob, ako sa očistiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona