AKTUALIZOVANÉ Predseda parlamentu Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu, Fico to považuje za absurdné

NETKY.SK • 7 August 2017, 19:33 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Predseda parlamentu Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu, Fico to považuje za absurdné

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu.

slovakia

left justify in out

SNS však jednostranne vypovedať Koaličnú zmluvu nemôže. Ako sa totiž uvádza v Koaličnej zmluve, jej  zrušenie musí byť vyhotovené písomne a podpísané predsedami všetkých troch koaličných strán, teda okrem SNS sa pod zrušenie zmluvy musia podpísať aj predseda Smeru Robert Fico a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. To isté platí aj pre všetky zmeny, doplnky a dodatky Koaličnej zmluvy.

 

Text, ktorý e-mailom poslala do tlačových agentúr šéfka Komunikačného odboru NR SR Zuzana Čižmáriková o vypovedaní Koaličnej zmluvy, už dostali od SNS aj koaliční partneri, teda Smer-SD a MOST - Híd. Agentúre to potvrdili v straníckych centrálach.
 

img

Predseda vlády Robert Fico (uprostred) a predseda NR SR Andrej Danko (vľavo)

 

Most-Híd očakáva od vedenia SNS a najmä jej predsedu Andreja Danka, že príde na Koaličnú radu s konkrétnym návrhom, čo chce zmeniť, prečo vypovedal zmluvu a to takýmto spôsobom, informoval Béla Bugár dnes na tlačovej besede po rokovaní predsedníctva strany Most-Híd. Ďalej uviedol, že nevie, čo konkrétne Danko žiada. „Ak má niekto problém, najskôr rokuje. Uvidíme, s čím príde,“ povedal s tým, že má mandát, aby táto koalícia pokračovala ďalej.

Podľa Bugára v koalícii vznikla vážna situácia. „My sme spoľahlivý partner, teda to, čo sme podpísali, to platí. Do koalície sme vstúpili, lebo do programového vyhlásenia vlády sa dostala väčšina našich predvolebných sľubov. Koaličná zmluva je v prospech občanov a preto ju budeme plniť,“ zdôraznil Bugár, podľa ktorého ak hociktorý partner cíti, že treba niečo do Koaličnej zmluvy doplniť, tak vždy také možnosti koaličný partner má.
 

Predseda vlády a strany Smer-SD Robert Fico očakáva, že Danko vysvetlí partnerom na Koaličnej rade, ktorá sa bude konať v utorok o 10:00, "absurdný krok Slovenskej národnej strany, ktorý nevnáša do spoločnosti pokoj a stabilitu," uviedla v stanovisku premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová, Smer-SD sa na rokovaniach bude správať zodpovedne voči voličom i krajine.

 

Ak by Danko mohol povedať všetky dôvody, ktoré ho viedli k vypovedaniu Koaličnej zmluvy, jeho krok by podľa neho nikomu nepripadal absurdný. O absurdnom vypovedaní zmluvy hovoril dnes premiér Robert Fico. "Absurdné to môže pripadať len tomu, kto si zakrýva oči pred pravdou," povedal dnes Danko pre agentúru SITA v reakcii na Fica.

 

Vypovedanie Koaličnej zmluvy predsedom SNS môže byť zúfalým pokusom prekryť eurofondy, ale môže to byť aj to, že pán Danko si dokazuje, že je muž. Povedal to predseda KDH Alojz Hlina. „To, čo mu premiér Robert Fico (Smer-SD) urobil, keď nemohol vystúpiť na oslavách štátneho sviatku Cyrila a Metoda na Devíne, to môže byť prapočiatok tohto celého," povedal Hlina, podľa ktorého môžu byť predčasné voľby v júni 2018 alebo v júni 2019.

 

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár by rád vedelť, čo presne predsedu SNS a NRSR Andreja Danka viedlo k tomuto kroku. "Je to vec, ktorú treba prediskutovať na koaličnej rade. Budeme chcieť vysvetlenia. Sú veci, ktoré sa riešiť dajú a ktoré nie," povedal Bugár. Termín koaličnej rady zatiaľ nevie.

 

img

Zľava: Predseda strany SNS Andrej Danko, predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany Most-Híd Béla Bugár 

 

Vládna koalícia doteraz úspešne plnila svoje programové ciele, preto nerozumieme požiadavkám vyjadreným v liste predsedu SNS, tvrdia zástupcovia strany Most-Híd. Predsedníctvo strany Most-Híd pre vzniknutú situáciu dnes podvečer mimoriadne zasadne.


„Je to pre nás prekvapivý krok zo strany Slovenskej národnej strany. Spôsob, ktorý Andrej Danko zvolil, neprehĺbi dôveru ani voličov, ani partnerov, ale naopak, oslabí ju,“ uvádza sa v stanovisku. Jednou z požiadaviek predsedu SNS je zmena pravidiel v koalícií. Vedenie strany Most-Híd táto požiadavka zaskočila, vo svojom stanovisku tvrdia, že „aj súčasné znenie Koaličnej zmluvy umožňuje dopĺňať priority vládnej koalície mimo programového vyhlásenia vlády, ak sa na nich zhodnú všetky koaličné strany“.

 

Podľa informácií v koalícii nastal konflikt pre ministerstvo školstva. Ako informoval zdroj z prostredia národniarov, SNS odmietla zakrývať prešľapy na ministerstve školstva bývalého exministra.

 

Vyhlásenie z kancelárie predsedu NR SR:

 

Vážení koaliční partneri,

týmto spôsobom vypovedám koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer - SD, SNS a MOST - Híd.

 

Ako dôvod uvádzam absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov a stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii. Dobrá sociálno – ekonomická situácia roku 2017 ukazuje, že je nutné sa zamerať na nové výzvy a priority, ktoré je potrebné premietnuť do koaličnej dohody a nového programového vyhlásenia vlády. Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania.

 

Zároveň Vám navrhujem bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením Slovenskej národnej strany o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies