Predseda Odborového zväzu Ondek sa s Plavčanom rozprával o zvyšovaní platov v školstve

NETKY.SK • 30 August 2016, 16:06 • 2 min
Predseda Odborového zväzu Ondek sa s Plavčanom rozprával o zvyšovaní platov v školstve

BRATISLAVA - Vedenie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV) sa dnes stretlo s ministrom školstva Petrom Plavčanom (nom. SNS) pred začiatkom nového školského roka 2016/2017. Cieľom stretnutia bola výmena informácií o aktuálnej situácii v školstve a pripomenutie požiadaviek zväzu, ktoré sú súčasťou z Deklarácie OZ PŠaV a partnerských organizácií na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku zo 17. februára 2016. Informoval o tom vedúci úradu odborov Juraj Stodolovský.

slovakia

left justify in out

Predseda zväzu Pavel Ondek informoval ministra o stave kolektívneho vyjednávania o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017, aj o požiadavke Konfederácie odborových zväzov na plošné zvýšenie platov všetkých zamestnancov štátnej a verejnej správy o desať percent. Zároveň Ondek podľa Stodolovského poďakoval Plavčanovi za zvýšenie platov učiteľov od 1. septembra o šesť percent, avšak upozornil, že to nie je dostatočné a je potrebné pokračovať v razantnejšom zvyšovaní platov aj v nasledujúcich rokoch, až pokiaľ nedosiahneme úroveň platov pedagógov vo vyspelých štátoch EÚ.

 

Ondek pozornosť špeciálne upriamil na nízke tarifné platy začínajúcich učiteľov a na potrebu ich výrazného zvýšenia v záujme zatraktívnenia učiteľskej profesie. Dodal, že pri súčasnom pozitívnom vývoji ekonomiky Slovenska by štát mal myslieť aj na svojich zamestnancov a súhlasiť s návrhom na razantnejšie zvýšenie ich platov. Minister Plavčan prijal argumenty odborárov a prisľúbil, že ich bude tlmočiť pri rokovaniach o štátnom rozpočte na rok 2017.


Následne Ondek opätovne otvoril aj problematiku platov nepedagogických zamestnancov školstva, ktorých tarifné platy sa vo veľkej miere nachádzajú pod úrovňou minimálnej mzdy a ich dorovnávanie do tejto sumy spôsobuje nivelizáciu vzdelania a práce jednotlivých kategórií zamestnancov. Zároveň ministrovi pripomenul, že ani napriek snahe zväzu pri tzv. dohadovacom konaní sa septembrové zvýšenie platov nepedagogických zamestnancov nedotkne a je nevyhnutné urýchlene riešiť ich platové ohodnotenie zmenou tarifnej tabuľky tak, aby začínala aktuálnou sumou minimálnej mzdy.


Minister v reakcii informoval, že sa sústreďuje na prípravu Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania a že v tomto smere očakáva spoluprácu s odbormi. Dotkol sa aj návrhu memoranda, ktoré by mohlo bližšie konkretizovať kroky na splnenie požiadaviek odborárov a zároveň by vyjasnilo vzťah štátu a samosprávy v oblasti financovania regionálneho školstva, keďže jeho súčasnú podobu odborári svojou petíciu navrhujú zmeniť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona