Predseda odborárov: Treba zatraktívniť tretí pilier a nekrátiť dôchodok

NETKY.SK • 1 Máj 2017, 17:16 • 2 min
Predseda odborárov: Treba zatraktívniť tretí pilier a nekrátiť dôchodok

ŽILINA – Tretí dôchodkový pilier je potrebné zatraktívniť a pri predčasnom odchode do dôchodku by nemala byť výška dôchodku krátená. Povedal v Žiline na prvomájovom zhromaždení Konfederácie odborových zväzov SR jej predseda Jozef Kollár.

slovakia

left justify in out

„V každom prípade treba tretí pilier zatraktívniť, pretože v súčasnosti, keď aj zamestnávateľ prispieva do tretieho piliera, tak zamestnancovi sa to zdaňuje, dokonca musí z toho platiť aj odvody a to nie je tá najlepšia cesta, aby ľudia do tretieho piliera vstupovali,“ povedal Kollár najmä z ohľadom na ľudí, ktorí pracujú v ťažkých profesiách a pár rokov pred dôchodkom prídu o prácu.

 

„Máme veľa profesií, ktoré pri zvyšovaní veku odchodu do dôchodku nie sú schopné a nevládzu robiť, ale oni jednoducho sú na tú prácu naučení a iné ani robiť nevedia. Sú to napríklad takí taviči pri ťažkých peciach. Neviem si pri takomto tempe odchodu do dôchodku predstaviť, že by ten tavič nosil to ťažké oblečenie na sebe ešte ako 63-ročný. Práve preto sme iniciovali možnosť odísť predčasne do dôchodku, bez toho, že by bol krátený dôchodok,“ vysvetlil Kollár.

O inštitúte predodôchodku hovoril na dnešnom prvomájovom zhromaždení odborárov v Žiline aj premiér Robert Fico. Má byť jedným z pripravovaných opatrení a má sa týkať ľudí, ktorí prídu o zamestnanie krátko pred dovŕšením dôchodkového veku.

 

„Alebo sú to ľudia, ktorí chcú ísť skôr do dôchodku. Alebo ľudia, ktorí majú zamestnanie, kde nemôžu pracovať až do 62. rokov. Tu chceme v kombinácii s takzvaným tretím pilierom zatraktívniť možnosť takého odchodu. V praxi to bude znamenať, že títo ľudia neprídu o časť dôchodku, čo je nejakých 12 percent, ak by napríklad človek odišiel do dôchodku o dva roky skôr. S odborármi budeme na tom spoločne pracovať a podobne ako sme zaviedli inštitút minimálneho dôchodku aj toto chceme zakotviť do príslušných právnych noriem,“ povedal Fico.

 

Inštitút predodôchodku sa podľa predsedu vlády bude týkať ľudí, ktorí sú v treťom pilieri, s tým že do tretieho piliera by podľa nového modelu mal prispievať aj štát, aj zamestnávatelia.

V súvislosti so súčasnou dobrou finančnou kondíciou väčšiny firiem budú podľa Kollára odbory viac aktívne aj pri vyjednávaní vyšších miezd priamo vo firmách. „Aby sa to spravodlivejšie rozdelenie bohatstva prejavilo aj v peňaženkách zamestnancov, ktorí tie hodnoty vytvárajú. A pritom nejdeme s veľkými očami, ani obrovskými návrhmi, nechceme žiadnu firmu položiť, aby skrachovala, všetko vychádza z ekonomických ukazovateľov danej firmy. Tá atmosféra je taká prirodzená celospoločensky, pretože rastie nám zamestnanosť, rastie nám ekonomika, a to by sa malo prejaviť aj u zamestnancov vo verejnej a štátnej správe,“ dodal predseda Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies