Predseda NRSR Andrej Danko sa vo Viedni vyjadril aj na adresu EÚ

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 15:56 • 2 min
Predseda NRSR Andrej Danko sa vo Viedni vyjadril aj na adresu EÚ

VIEDEŇ - Podľa predsedu NRSR Andreja Danka je Európska únia (EÚ) výnimočný projekt, no na druhej strane treba vnímať aj veci, ktoré toto spoločenstvo oslabujú. Svoje stanovisko vyslovil na dnešnom brífingu počas Konferencie predsedov parlamentov členských štátov EÚ.

slovakia

left justify in out

Vedenie v Bruseli si však podľa jeho slov presadzuje svoje záujmy a neberie ohľad potreby národných parlamentov a predstaviteľov štátu. "To, že na Brusel povieme kritické slová, neznamená, že ho chceme napádať či znevažovať. EÚ je jedinečný a úžasný projekt po druhej svetovej vojne, ktorý má svoju budúcnosť a opodstatnenie. Ale treba vnímať aj veci, ktoré ho oslabujú," uviedol Danko.

 

img

 

Za oslabenie spoločenstva pokladá predseda NRSR práve situáciu okolo brexitu. EÚ potrebuje nových lídrov, ale aj základnú reformu systému a komunikácie. Témami, ktorými by sa mohol Európsky parlament (EP) zaoberať, sú podľa neho spoločný vyhľadávač, kybernetická ochrana či digitálna daň. Na adresu Británie sa vyjadril, že Únia má budúcnosť aj bez tohto ostrovného štátu.

 

img

 

Počas dnešného dňa sa predseda Danko stretol so zástupcami Čiernej Hory a Severného Macedónska v rámci bilaterálnych rokovaní. Hovorilo sa o procesoch, ktorými muselo Slovensko pri vstupe do EÚ prejsť, a pri tejto príležitosti vyjadril spomenutým krajinám plnú podporu pri integračných procesoch. "Ubezpečil som ich, že bez ohľadu na to, aké politické vedenie bude na Slovensku, SR má rovnký prístup k štátom Balkánu." 

 

img

 

Účastníci konferencie sa jednohlasne vyjadrili, že je potrebné aj naďalej riešiť rozširovanie vzťahov so susednými štátmi spoločenstva. Stabilitu na Balkáne považujú za veľmi dôležitú a vyslovili pozitívne reakcie na ukončenie dlhoročného sporu Grécka a Macedónska o nový názov štátu.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies