Predseda maďarskej strany Jobbik chce novelu ústavy prerokovať priamo s Orbánom

NETKY.SK • 5 Október 2016, 16:00 • 2 min
Predseda maďarskej strany Jobbik chce novelu ústavy prerokovať priamo s Orbánom

BUDAPEŠŤ - Ultrapravicová maďarská opozičná strana Jobbik podporuje návrh vládnej strany Fidesz na novelizáciu ústavy, pretože to bol pôvodne jej návrh ešte pred nedeľňajším neplatným referendom o utečeneckých kvótach. Povedal to dnes v Budapešti predseda Jobbiku Gábor Vona, podľa ktorého jeho strana na rozdiel od Fideszu nepovažuje plebsicit za "skvelý úspech".

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Vona povedal, že ľudové hlasovanie počet voličov odmietajúcich bruselské utečenecké kvóty zdegradovalo z ôsmich miliónov na 3,3 milióna.

 

Predseda Jobbiku požiadal predsedu vlády Viktora Orbána, aby s ním medzi štyrmi očami mohol prerokovať podporu úpravy ústavy súvisiacej s odmietaním prisťahovaleckých kvót. "Je to potrebné, pretože iba Jobbik dokáže s Fideszom zabezpečiť potrebnú dvojtretinovú väčšinu v parlamente," zdôvodnil Vona.

 

Podľa internetového vydania denníka Népszabadság by stretnutie Vonu s Orbánom bolo zaujímavé, pretože v pondelok v parlamente na seba títo politici ostro zaútočili. Vona vyzval premiéra, aby pre neúspešné referendum odstúpil, na čo Orbán reagoval vyhlásením, že Jobbik si kúpili isté nemenované záujmové kruhy. O predsedovi Jobbiku tiež povedal, že svoj čas trávi v kaderníctve a posilňovni.

 

V utorok Orbán oznámil, že ústavu plánuje Fidesz upraviť v štyroch bodoch. "Novela ústavy a nedeľňajšie referendum o migračných kvótach spolu vytvoria maďarskej vláde silnejšiu pozíciu v rokovaniach s Bruselom," zdôraznil.

 

Novela ústavy bude podľa Orbána prejavením vôle tých 3,3 milióna ľudí, ktorí v plebiscite odmietli kvóty. "Musíme jasne deklarovať, že bez súhlasu maďarského parlamentu Brusel nemôže žiadnym nariadením prisťahovať do Maďarska prisťahovalcov, pretože to je otázkou suverenity," povedal v utorok predseda vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies