Predseda maďarského parlamentu hovorí o slovnej studenej vojne EÚ

NETKY.SK • 27 Október 2014, 15:06 • 2 min
Predseda maďarského parlamentu hovorí o slovnej studenej vojne EÚ

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarského parlamentu László Kövér varoval EÚ, že sa nesmie správať ako niekdajší Sovietsky zväz a snažiť sa diktovať Budapešti, čo má robiť.

slovakia

left justify in out

Kövér v rozhovore pre spravodajskú televíziu Hír TV zverejnenom v nedeľu večer poukázal na "slovnú studenú vojnu" únie voči Maďarsku, čo by podľa neho mohlo poškodiť obraz Západu v očiach Maďarov. Podľa neho nikto, kto "západne od nás" berie demokraciu vážne, nemôže postupovať týmto štýlom. Kövér, exminister pre civilné tajné služby, sa nazdáva, že Budapešť je od roku 2010, kedy sa moci ujal Viktor Orbán, predmetom "nespravodlivých obvinení a jasného osočovania".

 

"Nikto v západnej Európe nemá morálne právo, aby nám vysvetľoval, ako sa demokrati majú správať," povedal Kövér pre Hír TV. Zakladajúci člen vládnej Fidesz v odkaze na povstanie v roku 1956 zároveň dodal, že pred 58 rokmi "Maďari dali svetu jasne najavo", že netolerujú, aby im iní vraveli, ako majú žiť. 

EÚ počas uplynulých piatich rokov opakovane tvrdo kritizovala Orbánovu vládu. Najprv to bolo za sporný mediálny zákon či zásahy do súdnictva a nedávno napríklad aj za zákon o poľnohospodárskej pôde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona