Predseda lekárskych odborov žiada kontrolu v košickej nemocnici, obáva sa o pacientov

NETKY.SK • 8 Október 2015, 10:22 • 2 min
Predseda lekárskych odborov žiada kontrolu v košickej nemocnici, obáva sa o pacientov

BRATISLAVA - Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský žiada ministra zdravotníctva Viliama Čisláka o urgentnú mimoriadnu kontrolu Ministerstva zdravotníctva SR v Univerzitnej nemocnici Luisa Pasteura (UNLP) v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Podľa neho by mal rezort zdravotníctva skontrolovať dodržanie personálnych normatívov v októbri tohto roka na Klinike úrazovej chirurgie, Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, Klinike ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva, Neurochirurgickej klinike a II. chirurgickej klinike. Kontrolu žiada "vzhľadom na vyhrotenú situáciu, ktorá môže ohroziť starostlivosť o pacientov, chod nemocnice a je následkom nekompetentnosti vedenia nemocnice, ktoré nezvláda dialóg so svojimi zamestnancami".


V liste adresovanom ministrovi zdravotníctva šéf LOZ tvrdí, že vedenie nemocnice nariadilo príkazy, ktoré sú v rozpore so Zákonníkom práce, s pracovnými zmluvami i so zdravým rozumom. Žiada o personálne posilnenie oddelení. "Je to požiadavka zodpovedného lekára, uvedomujúceho si svoje ľudské možnosti a obávajúceho sa o svojich pacientov," uvádza Visolajský. Upozorňuje na to, že lekári riaditeľovi nemocnice, priamemu podriadenému ministerstva, písomne a ústne oznámili, že limity, ktoré im stanovuje zákon majú už prekročené. "Po 9 mesiacoch, keď lekári oznámia, že po odpracovaní maxima, ktoré im dovoľuje zákon, už viac nadčasov odpracovať nemôžu, tak odpoveďou riaditeľstva v snahe obísť zákon je nariadenie zmenného režimu v rozpore s ich pracovnými zmluvami, v rozpore so Zákonníkom práce a v rozpore so zdravým rozumom," píše predseda LOZ.


Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktorá má v bežnej prevádzke 26 lekárov a zabezpečuje anestéziu devätnástim operačným sálam, zabezpečuje podľa Visolajského v prevádzke, ktorú nariadil riaditeľ nemocnice, len dve operačné sály a má len šesť lekárov na oddelení. Ako ďalej upozorňuje šéf LOZ, na klinike intenzívnej medicíny riaditeľ nariadil, aby konkrétny lekár mal 5 dní po sebe len nočnú zmenu. "Nie je v ľudských silách, aby sa aj ten najlepší lekár po 5 nociach za sebou strávených v práci adekvátne staral o pacientov," uvádza Visolajský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona