Predseda KSK navrhuje verejnú voľbu hlavného kontrolóra

NETKY.SK • 27 Apríl 2014, 13:45 • 2 min
Predseda KSK navrhuje verejnú voľbu hlavného kontrolóra

KOŠICE - Návrh na verejnú voľbu kontrolóra ako aj návrh všeobecne záväzného nariadenia týkajúceho sa poplatkov v školách a školských zariadeniach patria k hlavným bodom programu rokovania Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja, ktoré sa uskutoční v pondelok.

slovakia

left justify in out

Prvýkrát v doterajšej histórii by sa mal Hlavný kontrolór Košického samosprávneho kraja voliť verejne a nie ako doposiaľ v tajných voľbách. Návrh na pondelkové rokovanie predkladá predseda KSK Zdenko Trebuľa v súvislosti s tým, že doterajšiemu hlavnému kontrolórovi sa končí šesťročné funkčné obdobie. Samotnej voľbe predchádza vyhlásenie dňa konania voľby hlavného kontrolóra v zákone predpísaným spôsobom najmenej 40 dní pred dňom konania voľby v zastupiteľstve tak, aby sa voľba vykonala počas posledných 60 dní funkčného obdobia doterajšieho hlavného kontrolóra. Voľby hlavného kontrolóra by sa mali konať 30. júna na zasadnutí zastupiteľstva.

 

Poslanci KSK budú rokovať aj o zmenách Všeobecne záväzného nariadenia KSK o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a v školských zariadeniach. „Cieľom úpravy je získanie väčšieho objemu finančných prostriedkov formou vlastných príjmov adekvátnym zvýšením príspevku na činnosť rôznych typov školských zariadení v prípadoch, kde sociálna skladba poslucháčov, žiakov a detí také zvýšenie dovoľuje,“ uvádza dôvodová správa k návrhu VZN. Zámerom návrhu zmeny a doplnenia platného VZN sú aktuálne potreby jazykových škôl, centier voľného času a školských internátov v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, zvýšiť kvalitatívnu úroveň poskytovaných služieb, čím sa dosiahne schopnosť konkurencie voči neštátnym zariadeniam.

 

Na základe požiadaviek jazykových škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK sa navrhuje zvýšiť maximálna výška príspevku poslucháča jazykovej školy (školné) od školského roku 2014/2015. U poslucháča, ktorý je nezaopatreným dieťaťom alebo je zákonným zástupcom nezaopatreného maloletého dieťaťa (žiaci stredných škôl a rodičia maloletých žiakov) sa navrhuje zvýšiť ročnú úhradu z 25 eur na 120 eur. Pre poslucháčov s vlastným príjmom je nárast maximálnej výšky ročnej úhrady z 55 eur na 210 eur. Zároveň sa navrhuje zmena výšky zápisného z 3,34 eura na 5 eur.

 

Príspevok na činnosť centra voľného času sa zriaďovateľom určuje limitom od 0,50 do 5 eur za žiaka. Za dospelú osobu je úhrada od štyroch do ôsmich eur. Výška maximálneho príspevku na čiastočnú úhradu nákladov za ubytovanie v školskom internáte za mesiac u žiaka v štandardných podmienkach sa mení z 26 eur na 30 eur a u žiaka v nadštandardných podmienkach zo 40 eur na 60 eur. Navrhuje sa, aby riaditeľ internátu vo vnútornej smernici určil podmienky pre nadštandardné ubytovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies