Predseda Kövér opäť vykázal z maďarského parlamentu vlajku EÚ

NETKY.SK • 17 November 2014, 15:39 • 2 min
Predseda Kövér opäť vykázal z maďarského parlamentu vlajku EÚ

BUDAPEŠŤ - Úvod dnešnej schôdze maďarského parlamentu, ktorý tento týždeň bude rokovať päť dní, aj dnes poznačil incident s vlajkou Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Tú totiž poslanci Maďarskej socialistickej strany (MSZP) v uplynulých týždňoch už viackrát priniesli do rokovacej sály, odkiaľ ju buď večer odstránili, alebo ju predsedajúci nariadil odstrániť ešte na začiatku schôdze.
     

"Chápem, že ľavicoví poslanci dokážu strpieť maďarskú národnú vlajku iba s vlajkou inej farby - červenej, prípadne modrej -, toto je však teraz maďarský národný parlament," povedal predseda parlamentu László Kövér z vládnej strany Fidesz.
     

Poslankyňa maďarského parlamentu za MSZP Anita Heringesová vniesla vlajku EÚ do rokovacej sály zákonodarného zboru 11. novembra. Podpredseda János Latorcai z menšej vládnej strany KDNP to nenechal bez odozvy.
     

Poslankyňa MSZP spolu s ďalšími ľavicovými poslancami priniesli do parlamentu vlajku únie aj začiatkom novembra, pričom o niekoľko dní s prekvapením zistili, že ju odstránili.
     

Na budove maďarského parlamentu, ktorá je na budapeštianskom Kossuthovom námestí, je vyvesená už dlhšiu dobu iba maďarská a sikulská vlajka, vlajka EÚ však nie. Na túto skutočnosť upozornil internetový server Index po ustanovujúcej schôdzi parlamentu po aprílových voľbách.
     

Tlačové oddelenie zákonodarného zboru severu odpovedalo, že vlajku EÚ "nie je povinné na budovu parlamentu vyvesiť, preto tam ani nebude". V zmysle maďarského zákona o používaní vlajky EÚ je totiž parlament výnimkou.
     

Vyvesiť vlajku Európskej únie na budovu parlamentu chceli už 28. októbra aj účastníci protestného zhromaždenia proti zdaneniu internetu. Polícia, ktorá obkolesila parlament na Kossuthovom námestí, im nevyhovela. Dve vlajky EÚ napokon z okna parlamentu vyvesili tri poslankyne MSZP. Ich čin ocenili prítomní protestujúci potleskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies