Predseda euroskupiny Dijsselbloem chce, aby sa prestalo hovoriť o Grexite

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 11:37 • 2 min
Predseda euroskupiny Dijsselbloem chce, aby sa prestalo hovoriť o Grexite

BERLÍN - Chcel by som, aby diskusie o možnom odchode Grécka z eurozóny skončili, povedal vo štvrtok predseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem po stretnutí s členmi nemeckej strany Sociálni demokrati (SPD).

slovakia

left justify in out

Dúfam, že nemeckí poslanci podporia v piatkovom hlasovaní začatie rokovaní o treťom záchrannom programe pre Grécko, dodal Dijsselbloem. "Pochopiteľne by som bol veľmi šťastný, ak by rozhovory o Grexite mohli prestať a mohli by sme hovoriť o návrate Grécka do správnych koľají. To je cieľom tohto programu," uviedol predseda skupiny ministrov financií krajín eurozóny.


Avšak vo štvrtok nemecký minister financií Wolfgang Schäuble zopakoval svoj názor, že pre Grécko môže byť stále najlepšie dočasne opustiť eurozónu. Strana SPD ho za to obvinila z rozvracania gréckej dohody, ktorú cez víkend dosiahla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Grécko prijalo rozsiahle reformy výmenou za vyhliadky ďalšej finančnej pomoci vo výške 86 mld. eur.


Dúfam, že dolná snemovňa nemeckého parlamentu v piatkovom hlasovaní dohodu podporí. Je to kľúčové pre právne aj politické dôvody, uviedol Dijsselbloem, ktorý je zároveň holandským ministrom financií. "Musíme sa tomu zaviazať všetci. Áno, bude to ťažké a áno, dôvera je malá. A preto sme navrhli dohodu, tak ako je.. ," povedal predseda euroskupiny. Dohoda, ktorá sa dosiahla cez víkend, je podľa Dijsselbloema "vierohodná" pre Grécko a všetkých členov eurozóny.

 

Zároveň vyzval gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa a politikov štátov eurozóny, aby ju teraz podporili. Uviedol, že hovoril s Tsiprasom a gréckym ministrom financií a je si "istý, že sa pokúsia urobiť maximum pre stabilizovanie Grécka a udržanie ho v novom programe".


Očakáva sa, že nemeckí poslanci v piatok schvália otvorenie rokovaní o treťom záchrannom programe pre Grécko. Skúšobné hlasovanie konzervatívnej strany Angely Merkelovej vo štvrtok ukázalo jasnú väčšinu za začatie rokovaní. Podobné hlasovanie v radoch strany Sociálnych demokratov ukázalo podobný výsledok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies