Predseda Európskej rady Herman van Rompuy v roku 2014 končí s politikou

NETKY.SK • 18 Marec 2013, 13:59 • 2 min
Predseda Európskej rady Herman van Rompuy v roku 2014 končí s politikou

BRUSEL - Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy po skončení svojho mandátu odíde z politiky. Oznámila to v nedeľu večer flámska rozhlasová a televízna stanica VRT.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatpäťročný Van Rompuy bude vo funkcii "prezidenta EÚ", ako médiá zjednodušujú názov jeho úradu, do konca novembra 2014. V súčasnosti vykonáva už druhý 2,5-ročný mandát predsedu Európskej rady a tretíkrát už do tejto funkcie nemôže byť zvolený.

"Členovia mojej rodiny budú na volebných zoznamoch. Kto bude chcieť v Belgicku voliť nejakého Van Rompuya, bude mať všetky šance tak urobiť," uviedol predseda Európskej rady v rozhovore pre VRT. On však na týchto zoznamoch už nebude, lebo s politickou kariérou skončí. 

Hermana Van Rompuya ako člena Kresťansko-demokratickej flámskej strany (CD&V) zvolili v decembri 2008 za 66. belgického premiéra, pričom túto funkciu zastával do novembra 2009. Od 1. januára 2010 je predsedom Európskej rady.

Slová o iných Van Rompuyovcoch na volebných kandidátkach v Belgicku nie sú márne. Ide o rodinu, ktorá je hlboko zakotvená v politickom živote Belgicka. Mladší Rompuyov brat, Eric Van Rompuy, je v súčasnosti poslancom za CD&V a vyskúšal si už a post ministra v regionálnej flámskej vláde. Najstarší syn súčasného prezidenta EÚ, ktorý má štyri deti, je taktiež poslancom za CD&V. Politicky aktívna je aj Tine Van Rompuyová, ktorá sa však na rozdiel od svojich konzervatívne orientovaných bratov Hermana a Erica upísala extrémnej ľavici a je aktívnou členkou Strany pracujúcich Belgicka.

Do politiky, aj keď iba lokálnej, je zaangažovaná aj manželka predsedu Európskej rady Geertrui Windelsová, ktorá je zástupkyňou primátora v jednej z obcí neďaleko Bruselu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies