Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval poľskú vládu, aby rešpektovala ústavu

NETKY.SK • 18 December 2016, 10:04 • 2 min
Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval poľskú vládu, aby rešpektovala ústavu

VARŠAVA - Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval v sobotu poľskú vládnucu stranu, aby rešpektovala ústavu krajiny, ľudí a demokratickú prax. Dva dni protivládnych protestov sa medzičasom rozšírili z Varšavy do dvoch ďalších miest.

slovakia

left justify in out

Demonštranti v sobotu protestovali už druhým dňom pred prezidentským palácom a budovou parlamentu vo Varšave proti vládnemu návrhu obmedziť prístup novinárov k poslancom v parlamente.

 

Bývalý poľský premiér Tusk v súvislosti s narastajúcim politickým napätím pre politiku vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczynského spomenul "diktatúru" a pripomenul svojim poslucháčom protesty za komunizmu, ktoré sa skončili krvipreliatím.

 

"Vyzývam tých, ktorí majú skutočnú moc v našej krajine, aby rešpektovali ľudí, princípy a hodnoty ústavy, zavedené postupy a dobrú prax," povedal Tusk vo Vroclavi v juhovýchodnom Poľsku, kde sa zúčastnil na kultúrnej akcii.

 

Varoval tiež, že ktokoľvek v Poľsku podrýva "európsky model demokracie...nás všetkých vystavuje strategickým rizikám".

 

Zopár hodín nato premiérka Beata Szydlová v televíznom príhovore k národu povedala, že opozíciu vedie pocit "bezmocnosti a frustrácie" nad tým, že prišla o moc a škodí svojimi akciami záujmom Poľska.

 

"Hluk, nepokoje a destabilizácia sa, žiaľ, stali nástrojmi opozičných strán," vyhlásila Szydlová vyzývajúc na dialóg, zodpovednosť a pokoj.

 

Niekoľkotisícový dav demonštrantov vo Varšave skandoval Slobodu! Rovnosť! Demokraciu! a mával vlajkami Poľska a Európskej únie. Mnohí liberálni, najmä v mestách žijúci Poliaci sú proti vládnucej strane, dodala tlačová agentúra AP.

 

"Tento konflikt vstupuje do novej, agresívnejšej fázy," citovala fotografa Szymona Roginského, ktorí sa pripojil k protestujúcim so svojimi dvoma synmi. "Každý deň počujeme správy, z ktorých vyplýva, že sa čoraz viac vzďaľujeme demokracii. Ľudia už toho majú dosť."

 

Prezident Andrzej Duda, ktorý má blízko k PiS, vyjadril obavy a pripravenosť ujať sa úlohy sprostredkovateľa v spore.

 

Vládnuca strana zvýšila sociálne výdavky a naďalej ju podporujú mnohí Poliaci, najmä tí, ktorí žijú mimo mestá a majú skromnejšie príjmy.

 

Opoziční poslanci v piatok protestovali proti vládnemu návrhu obmedziť prístup novinárov k poslancom v parlamente a zablokovali hlasovanie o rozpočte. Poslanci z PiS potom hlasovali v inej rokovacej sále, ale opozícia tvrdí, že hlasovanie bolo nezákonné a požaduje v utorok opakovanie tohto hlasovania.

 

Spor vyvolal najväčšiu parlamentnú krízu v Poľsku za ostatné roky.

 

Predseda Senátu sa má stretnúť s predstaviteľmi médií a pohovoriť s nimi o nových pravidlách pre médiá v parlamente.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies