Predseda Európskej rady Donald Tusk bude mať 60 rokov

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 12:08 • 2 min
Predseda Európskej rady Donald Tusk bude mať 60 rokov

GDANSK/BRATISLAVA - Poľský politik, bývalý premiér (2007-2014) a súčasný predseda Európskej rady Donald Tusk, sa narodil 22. apríla 1957 v prístavnom meste Gdansk a v sobotu bude mať 60 rokov.

slovakia

left justify in out

Hoci sa ukazoval ako sľubný futbalista, vyštudoval históriu na univerzite v rodnom meste a pracoval ako novinár. Už v priebehu štúdií sa angažoval v protikomunistickej opozícii. V roku 1980 vstúpil do silnejúceho ilegálneho hnutia Solidarita a stal sa jeho prominentným intelektuálom. Po vyhlásení stanného práva v Poľsku v decembri 1981, keď moc v krajine prebrala Vojenská rada národnej záchrany a Solidaritu postavila mimo zákon, bol Tusk nútený pracovať v robotníckej profesii.

 

Založil družstvo, jednu z mála foriem v Poľsku povoleného podnikania, a oboznámený s ekonomickou teóriou Friedricha Augusta von Hayeka a klasikmi liberalizmu sa stal obhajcom voľného trhu. V roku 1983 založil ilegálny mesačník Politická revue, ktorý propagoval hospodársky liberalizmus a zásady liberálnej demokracie. Okolo tohto periodika sa združovala neformálna skupina odborníkov podporujúca lídra Solidarity Lecha Walesu.

 

Po páde komunizmu a prvých slobodných prezidentských voľbách v Poľsku zostavili členovia tejto skupiny známej ako "Gdanskí liberáli" vládu. Zároveň založili malú, ale začiatkom 90. rokov veľmi vplyvnú politickú stranu Liberálno-demokratický kongres (KLD), na čelo ktorej sa v roku 1991 postavil Donald Tusk. Po spojení KLD s Demokratickou úniou sa Tusk stal podpredsedom novovzniknutej Únie slobody. V roku 2001 po prehratom súboji o predsedníctvo s Bronisławom Geremekom založil Tusk stranu s názvom Občianska platforma (PO), ktorú v rokoch 2003-2014 viedol. V rokoch 1997-2001 bol Tusk podpredsedom poľského Senátu a v rokoch 2001-2005 Sejmu.

 

Donald Tusk v októbri 2005 kandidoval na post prezidenta Poľskej republiky. V prvom kole volieb získal najvyšší počet hlasov. Keďže ani jeden z kandidátov nemal nadpolovičnú väčšinu hlasov, 23. októbra 2005 sa konalo druhé kolo volieb, v ktorom ho porazil kandidát strany Právo a spravodlivosť (PiS) Lech Kaczynski.

 

Občianska platforma po tvrdej predvolebnej kampani porazila 9. novembra 2007 v predčasných parlamentných voľbách vládnucu pravicovú stranu. Poľský prezident 16. novembra vymenoval víťaza volieb a PO Tuska za predsedu Rady ministrov. Tusk sa stal tiež šéfom Výboru európskej integrácie. Napriek problematickej spolupráci s vtedajším poľským prezidentom Lechom Kaczynskim sa Tusk vtedy zaslúžil vo veľkej miere o rast ekonomiky krajiny robustne podporovanej z fondov Európskej únie. Občianska platforma zopakovala víťazstvo aj v parlamentných voľbách v roku 2011. Donald Tusk zotrval vo funkcii premiéra do roku 2014, teda sedem rokov, čím sa stal najdlhšie pôsobiacim predsedom vlády v demokratickom Poľsku a zároveň prvým premiérom, ktorý bol opätovne zvolený na tento post.

 

Keď v auguste 2014 zvolili Tuska za predsedu Európskej rady (ER), podal ako premiér 9. septembra demisiu do rúk poľského prezidenta Bronislawa Komorowského. Tento krok bol súčasťou Tuskových príprav na prevzatie predsedníckej funkcie v ER, ktorej sa ujal 1. decembra 2014. Post predsedu Európskej rady obhájil 9. marca 2017. Tuska na poste tzv. europrezidenta podporili všetky členské štáty s výnimkou Poľska. Funkčné obdobie predsedu Európskej rady je 30 mesiacov. Tusk tak bude vo funkcii do konca novembra 2019.

 

Donald Tusk napísal niekoľko kníh o histórii Gdanska, z niektorých sa stali bestsellery. Okrem iného zostavil tiež prvý poľsko–kašubský slovník pre deti. O svojom kašubskom pôvode sa Tusk dozvedel počas štúdia. Za meno Donald vďačí tiež svojmu kašubskému pôvodu. Kašubovia sú etnikom pobaltských Slovanov, žijúcich na severe Poľska v okolí miest Sopoty a Gdansk. Dlhé obdobia v histórii bojovali s Nemcami, ale aj s Poliakmi o prežitie svoje i svojho jazyka, ktorý sa veľmi málo, alebo skoro vôbec nepodobá poľštine. Poliaci Kašubom nakoniec priznali štatút jazykovo-kultúrnej (nie národnostnej) menšiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona