Predseda Európskej komisie zagratuloval víťazovi prezidentských volieb v Rakúsku

NETKY.SK • 5 December 2016, 15:21 • 2 min
Predseda Európskej komisie zagratuloval víťazovi prezidentských volieb v Rakúsku

BRUSEL – Výsledok prezidentských volieb v Rakúsku jasne hovorí, ako chcú byť Rakúšania vnímaní v zahraničí, vyhlásil dnes hovorca Európskej komisie (EK) Margaritis Schinas. Predseda EK Jean-Claude Juncker prostredníctvom hovorcu zagratuloval víťazovi volieb Alexandrovi Van der Bellenovi.

slovakia

left justify in out

"Vzťahy Rakúska s Európou boli kľúčovým bodom kampane a výsledok volieb hovorí sám za seba o tom, ako si Rakúšania predstavujú, aby ich krajina bola vnímaná v zahraničí," vyhlásil hovorca EK. Juncker sa podľa neho chce s Bellenom čím skôr stretnúť a dúfa v úzku spoluprácu. Pošle mu aj oficiálny gratulačný list, ako je obvyklé.

 

Proeurópskemu víťazovi rakúskych prezidentských volieb v nedeľu zablahoželali predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz i šéf Európskej rady Donald Tusk. Víťazstvo Bellena privítali aj nemecké a francúzske politické elity.

 

Rakúski voliči opätovne rozhodovali o novej hlave štátu, pretože májové hlasovanie poznačili pochybenia pri sčítavaní hlasov. V opakovanom hlasovaní len o niekoľko percent zvíťazil Van der Bellen nad kandidátom pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom.

 

V súvislosti s referendom v Taliansku eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne veci, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová vyhlásila, že rozhodli talianski voliči a treba to rešpektovať. V nedeľňajšom referende Taliani odmietli ústavnú reformu presadzovanú premiérom Matteom Renzim. Predseda vlády následne avizoval, že dnes odstúpi z funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona