Predseda EP: Británia musí opustiť EÚ pred voľbami v bloku v polovici roka 2019

NETKY.SK • 22 September 2016, 16:12 • 2 min
Predseda EP: Británia musí opustiť EÚ pred voľbami v bloku v polovici roka 2019

BERLÍN - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes povedal, že Británia by mala odísť z Európskej únie ešte pred parlamentnými voľbami v bloku plánovanými na polovicu roka 2019. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Rokovania o tzv. brexite nemôžu trvať dlhšie ako dva roky, čo znamená, že Británia by mala aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý stanovuje pravidlá pre dvojročný proces vyjednávania s krajinou opúšťajúcou EÚ, do polovice budúceho roka.

 

Schulz povedal, že vzhľadom na veľmi zložité spôsoby britského odchodu z bloku chápe, že si britská vláda vyžiadala čas na svoje rozhodnutie. Dodal však, že Briti sa už nebudú môcť zúčastniť na voľbách, v ktorých si členské krajiny EÚ volia svojich poslancov EP, a že brexit musí byť dovtedy dokončený.

 

Za odchod Británie z EÚ sa v referende z 23. júna vyslovila tesná väčšina britských voličov. Premiérka Theresa Mayová uviedla, že nebude aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy skôr ako na začiatku budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona