Predseda asociácie učiteľov označil Ľudovíta Štúra za géniusa, robil nadľudskú prácu

NETKY.SK • 15 Október 2015, 10:03 • 2 min
Predseda asociácie učiteľov označil Ľudovíta Štúra za géniusa, robil nadľudskú prácu

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Predseda Slovenskej asociácie učiteľov slovenčiny (SAUS) Ján Papuga označil Ľudovíta Štúra vo svojej prezentácii v Liptovskom Mikuláši za génia, ktorý robil nadľudskú prácu.

slovakia

left justify in out

"Ja vždy hovorím, že Štúr nebol bežný človek. Na dnešné aj vtedajšie pomery to bol génius. Treba ho len obdivovať, že ako to všetko stíhal," opísal ho Papuga s tým, že je pozoruhodné, koľko vecí zvládal Ľ. Štúr robiť súbežne. V jeho dobe nebola žiadna elektronizácia, všetko musel robiť manuálne. "Robil to poctivejšie, nie tak povrchne, ako sa to robí v súčasnosti. Napríklad noviny nepustil von, kým neboli úplne dokonalé. Každý jeden článok čítal a kontroloval, zháňal témy a informácie, ktoré zaujímali ľud," vysvetlil Papuga.

 

Veľmi charakteristická bola pre Štúra podľa jeho slov láska k prírode. "Z jeho listov je známe, že ju veľmi obdivoval, veľmi rád do nej chodil a veľmi známy je jeho výstup na Kriváň, z ktorého bol fascinovaný," vyjadril Štúrov vzťah k Liptovu predseda SAUS. K Liptovskému Mikulášu ho priťahovala nielen príroda, ale aj veľa kamarátov. "Mal tu veľa priateľov, veľa známych. Jeho blízky spolupracovník bol Michal Miloslav Hodža, ktorý tu mal faru. Oni toto mesto pozdvihli na kultúrne centrum," dodal Papuga.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies