Predrag Mijatovič: Museli sme neutralizovať Zidana

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 07:58 • 2 min
Predrag Mijatovič: Museli sme neutralizovať Zidana

MADRID - Jedným z najpamätnejších duelov medzi semifinalistami futbalovej Ligy majstrov Realom Madrid a Juventusom Turín sa odohral 20. mája 1998 v Amsterdame. Turínčania, ktorí v deväťdesiatych rokoch minulého storočia mali jedno z najlepších európskych mužstiev, vtedy ako obrovský favorit nestačili vo finále LM na krízou zmietaného madridského súpera (0:1).

slovakia

left justify in out

"Juventus bol v tom čase pre nás vzorom," vyhlásil raz legendárny tréner Manchestru United Sir Alex Ferguson.
Madridčania vtedy ukončili dlhé tridsaťdvaročné čakanie na siedmy európsky primát. Jediný gól finále strelil v amsterdamskej Arene vtedajší juhoslovanský reprezentačný útočník Predrag Mijatovič, na poste stopéra hral aj súčasný asistent trénera Realu Madrid Fernando Hierro.


"Spomínam si, že pred týmto finále bol naším jediným cieľom Zinedine Zidane. Strávili sme množstvo času a energie hľadajúc spôsoby, ako ho vo finále zastaviť. ´Juve´ bolo v tom čase skvelé a ´Zizou´ bol ich kľúčový hráč. V La Lige sme vtedy zažili katastrofu (4. miesto, pozn.). Keby sme sa z Amsterdamu nevrátili s trofejou, nedokážem si predstaviť, ako by sme čelili naším priaznivcom," zaspomínal si pre goal.com dnes 46-ročný rodák z Podgorice Mijatovič, ktorý si obliekal dres Realu v rokoch 1996-1999.


"Zidane bol jednoducho na neudržanie, ale my sme sa rozhodli nasadiť naňho jeho spoluhráča z reprezentácie Christiana Karembeua. On presne vedel, ako naňho. Zidane síce začal dobre, ale čas ubiehal a on bol na trávniku čoraz viac bezvýznamný. Ja som síce strelil gól znamenajúci titul, na ktorý fanúšikovia Realu tak dlho čakali, ale veľkú úlohu v tomto zápase zohral Karembeu," pochválil Mijatovič niekdajšieho spoluhráča, ktorý bol ženatý so slovenskou modelkou Adrianou Sklenaříkovou.


Mijatovič verí, že madridský klub napokon zvládne semifinálovú prekážku a vo finále sa stane prvým klubom, ktorému sa podarí obhájiť triumf v novodobej histórii Ligy majstrov. "Na pleciach Juventusu je menší tlak. Vážim si toto mužstvo, mnohí ľudia ho dokonca podceňujú. Sú to však talianski šampióni. Na druhej strane však verím, že sa prejaví mierna prevaha Realu, ktorý má veľa kvalitných hráčov a sakramentsky dobrého trénera Ancelottiho. Som si istý, že on niečo vymyslí," skonštatoval Mijatovič, ktorý v rokoch 2006-2009 pôsobil v štruktúrach madridského klubu.


Madričania triumfovali proti Juventusu pred 17 rokmi pod vedením Nemca Juppa Heynckesa. Jeho predchodca Fabio Capello pred stredajším duelom spomenutých tímov vyhlásil, že úspech oboch mužstiev bude závisieť od viacerých faktorov. "Pre Juventus je najdôležitejšia vec, aby nastúpil Pogba. Je to skvelý hráč, ktorý je fyzicky silný, má kvalitu, dobrý dotyk s loptou a spoľahlivé zakončenie. Juventus vie zahrať viacerými spôsobmi. Neviem predvídať, či nastúpia s tromi alebo štyrmi obrancami. Záleží na tom, ako veľmi sa budú obávať domácich hráčov Realu," vyhlásil Capello.


Šesťdesiatosemročný súčasný kouč ruskej reprezentácie sa netají tým, že je veľký fanúšik "bieleho baletu", ktorý dvakrát viedol (1996-1997 a 2006-2007). V rokoch 2004-2006 bol aj trénerom Juventusu, s ktorým vyhral dvakrát "Scudetto". "Stará dáma" však o tieto tituly neskôr prišla v kauze ovplyvňovania zápasov známej ako Calciopoli.

Pamätníci si iste radi zaspomínajú na aktérov finále z 20. mája 1998 v Amsterdame:
Real Madrid: Illgner - Panucci, Sanchís, Hierro, Roberto Carlos - Seedorf, Redondo, Karembeu, Raúl (90. Amavisca) - Morientes (81. Jaime Sánchez), Mijatovič (89. Šuker)
Juventus: Peruzzi - Torricelli, Montero, Iuliano, Pessotto (70. Fonseca) - Di Livio (46. Tacchinardi), Deschamps (77. Conte), Zidane, Davids - Del Piero, F. Inzaghi

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies